OGRADILE SE I POJEDINE UDRUGE

Sindikat mljekarima: Ugrožavate radna mjesta!

17.02.2012 u 12:32

Bionic
Reading

Dok dio proizvođača mlijeka i dalje jednostranom odlukom prosvjeduje zbog jednostrane odluke da prerađivači smanje otkupnu cijenu mlijeka, Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske upozorava prosvjednike da blokadom proizvodnih pogona izravno ugrožavaju materijalnu egzistenciju i radna mjesta oko 4.500 radnika

Zbog jednostrane odluke o blokadi, kojom se u javnosti stvara negativnu sliku o proizvođačima mlijeka', Udruga dalmatinskih mliječnih farmi Milko ogradila se od članstva Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka koje je nastavilo blokadu iako je deblokada dogovorena na jučerašnjem sastanku s resornim ministrom. Da ne podržava prosvjede prije završenih pregovora o cijeni mlijeka, priopćila je danas i Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije, koja smatra da se iz tih pregovora ne smije isključiti Ministarstvo poljoprivrede te podržava isključivo europsku tržišnu cijenu mlijeka.

Oglasio se i sindikat PPDIV kazavši da uvažava namjeru proizvođača mlijeka da legitimnim i demokratskim sredstvima izbore kvalitetniju poziciju, međutim način na koji su prosvjedi organizirani izravno ugrožava obavljanje redovitih djelatnosti, što će se neminovno odraziti na poslovne rezultate i plaće oko 4.500 radnika, od kojih je najveći broj učlanjen u PPDIV, koji poručuje da sa zanimanjem prati aktualne događaje u vezi s utvrđivanjem otkupne cijene mlijeka.

I nisu jedini, naime, kako je jučer tportalu potvrdio Branko Bobetić, direktor Gospodarsko interesnog udruženja Croatia stočar, koje predstavlja 10 velikih i 30 srednjih mljekara: 'Sve će velike i srednje mljekare do kraja ožujka slijediti Dukatov primjer i uvesti novi model određivanja otkupne cijene mlijeka.' Riječ je o tržišnom određivanju cijena, koje bi mljekare određivale u dogovoru sa svojim dobavljačima, dok u HSUPM-u, koji okuplja 5.000 proizvođača i industriji isporučuje 90 posto količina mlijeka, traže vraćanje otkupnih cijena na Promemoriju iz 2009, kojom se proizvođačka cijena mlijeka obračunavala prema tromjesečnom prosjeku Europske unije. Ljuti ih, kažu, što se, dok je cijena mlijeka u EU bila manja, moglo poštivati dogovoreno, a sada, kada je cijena mlijeka u EU narasla, to otkupljivačima više ne odgovara.

Inače, Hrvatska u sektoru mlijeka mora provoditi zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a, koja od 1. travnja 2012. svakom farmeru daje individualnu proizvodnu kvotu što će biti izračunata prema ostvarenoj isporuci u razdoblju od početka ožujka 2011. do kraja veljače 2012. te obavezu izravnog dogovora cjenika s mljekarom, a država se više ne smije uplitati.

Proizvođači, međutim, nikako ne pristaju na novi tržišni izračun mljekarskeindustrije prema kojemu bi otkupna cijena litre mlijeka, koja je u siječnju bila 2,66 kuna, pala za 40 lipa. I tako mljekari traže staru cijenu od 2,65 lipa za litru mlijeka, dok im distributeri žele spustiti cijenu na 2,30 lipa za litru mlijeka. 'Otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj neprestano su više od onih u Europskoj uniji i u okruženju. Hrvatski prosjek za 2011. iznosio je 36,2 eurocenta, a u Uniji 34,6 eurocenta. Samo u razdoblju od 2009. do 2011. otkupna cijena mlijeka rasla je 46 posto, a maloprodajna u trgovinama tek četiri posto. Dobit mljekarske industrije 2010. u odnosu na 2009. godinu smanjila se za 40 posto, a podaci do rujna protekle godine pokazuju nastavak tog pada - 35 posto', kazao je Bobetić.

Prema podacima Državnoga zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je u prosincu prošle godine prikupljeno 53.424 tone kravljeg mlijeka, što je povećanje za 11,5 posto u odnosu na godinu ranije. Inače, potkraj prošle godine na Prvoj međunarodnoj konferenciji o budućnosti proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj iznijeti su podaci da su potrebe Hrvatske za mlijekom milijardu litara na godinu, dok je prošle, inače referentne godine, koja je bila loša, proizvedeno samo oko 600 milijuna litara te je rečeno da proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj na godinu pada sedam posto iako kvota proizvodnje s ulaskom u Europsku uniju iznosi 750 milijuna litara. Stoga Hrvatska uvozi 40 posto mlijeka i mliječnih proizvoda, a kada i ako jednog dana ispuni kvotu, morat će uvoziti još 200 do 300 milijuna litara na godinu.

Od 2007. do 2011. godišnja proizvodnja mlijeka bila je između 623 i 675 tisuća tona, uvozilo se od 184 do 282 tisuće tona, a u izvoz je išlo tek 67 do 73 tisuće tona. Do studenoga 2011. država je litru otkupa poticala sa 92 lipe, no potpora je potom zbog prilagodbe EU pala na 50 lipa. Kako ističe Bobetić, ono što prosvjednici zaboravljaju jest da 'više od 70 posto otkupljenoga mlijeka uz osnovnu cijenu prati i tvornička premija u rasponu od 10 do 60 lipa pa i više, što mljekare redovito plaćaju'.