NOVI KRUG PREGOVORA

Sindikat Gaja traži priznavanje statusa radnika

13.09.2011 u 18:18

Bionic
Reading

Iako se činilo da sindikat oko toga više neće praviti spor, na zahtjev radnika odlučio je ponovno pregovarati s novim vlasnikom, ali uz nešto blaže uvjete. Umjesto dosadašnjih 1,75 milijuna kuna, koliko je trebalo isplatiti radnicima za dva i pol mjeseca boravka kod kuće, razgovarat će se o značajno manjem, zakonski prihvatljivom i prepolovljenom iznosu

Kojih će to 160, od trenutačno 270 zaposlenih radnika Gaja, ponovo biti pozvano u proizvodnju imenom i prezimenom, znat će se u narednih deset dana - jedan je to od zaključaka donesenih na današnjem skupu radnika održanog u prostorijama te slatinske tvrtke. Svi će sadašnji radnici biti pozvani na razgovor te će nakon toga biti utvrđen njihov daljnji status. Kako je tom prilikom rekao Šimo Orešković, regionalni povjerenik PPDIV-a, odabranoj će grupi biti ponuđen novi ugovor o radu s probnim rokom od šest mjeseci.

Sindikat ovoga puta nije inzistirao na zadržavanju svih postojećih zaposlenika na radnom mjestu, premda su mu to danas pojedinci spočitnuli, pravdajući se kako ničim ne želi ugroziti mogući nastavak proizvodnje 'niti kome biti alibi' za odustajanje. Time je dao naslutiti, a kasnije je to i potvrdio, kako novi vlasnik za sada ni pod koju cijenu ne može i ne želi primiti sve postojeće zaposlenike te da je spreman odustati ako ga se bude na što prisiljavalo.

Raspravljalo se i o pravima onih kojima je ugovor o radu na određeno vrijeme istekao 30. lipnja. Sindikat i dalje tvrdi da su, zbog spleta okolnosti, nakon toga datuma automatski postali zaposlenici na neodređeno vrijeme. Pravni tim novoga vlasnika tvrdi da su obveze vlasnika prema njima prestale datumom isteka ugovora. Iako se činilo da sindikat oko toga više neće praviti spora, na zahtjev radnika, odlučio je ponovo pregovarati s novim vlasnikom, ali uz nešto blaže uvjete. Umjesto dosadašnjih 1,75 milijuna kuna, koliko je trebalo isplatiti radnicima za dva i pol mjeseca boravka kod kuće, razgovarat će se o značajno manjem, zakonski prihvatljivom i prepolovljenom iznosu.

Većinu sadašnjih radnika Gaja, jer ugovor na neodređeno vrijeme ima samo njih 47, brine ostvarivanje prava preko Zavoda za zapošljavanje. Naime, ako je u pravu novi vlasnik Gaja pa im je ugovor istekao koncem lipnja, rok za takvu prijavu prošao je te ostaju bez naknade sa Zavoda. U takvim situacijama, objasnio je Orešković, postoji dodatni rok od 60 dana. U ovom slučaju on istječe 28. rujna i do tada knjižice otpuštenim radnicima moraju biti uredno zaključene.

Sljedeći skup radnika, na kojemu bi današnji radnici voljeli razgovarati i s novim vlasnikom, najavljen je za 21. rujna.