TONI ŠEGON

Sin bivšeg Linićevog pomoćnika: Platio sam dugove, ne idem u stečaj

15.01.2016 u 07:06

Bionic
Reading

Tvrtka Sun corporation d.o.o. iz Vele Luke u vlasništvu obitelji Šegon neće otići u stečaj. Barem tako tvrdi njen direktor Toni Šegon, sin Branka Šegona, dobrog prijatelja Slavka Linića. Stariji Šegon bio je Linićev pomoćnik dok je ovaj vodio Ministarstvo financija

Mediji su početkom tjedna objavili da je Financijska agencija (FINA) podnijela Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Sun corporationom zbog duga od 50.686 kuna

Mlađi Šegon tvrdi da više nema razloga za stečaj.

'Sun corporation je tvrtka koja se bavi sezonskim poslom, točnije u najmu imamo restoran na otočiću (Proizdu, op.a.) kod Vele Luke. Neki naši kupci nisu nam platili određene stvari. Zbog toga smo zaista došli u probleme, a po novom stečajnom zakonu procedura je takva kakva je. U međuvremenu smo uspjeli primorati kupce da nam podmire obaveze, od čega smo i mi platili svoja dugovanja od 50.000 kuna. Nakon toga više nema uvjeta za stečaj, o čemu smo obavijestili Trgovački sud. Sada očekujemo sudsko rješenje i zatvaranje tog predmeta', rekao je za tportal Toni Šegon

Sun corporation, vidljivo je iz podataka javno dostupnih preko portala Poslovna Hrvatska, inače ne stoji najbolje. U 2014. (još nema podataka za prošlu godinu) tvrtka je imala prihode od 1,1 milijun kuna uz gubitak od 563.700 kuna. Od prijašnjih godina vuče akumulirani minus od 3,3 milijuna kuna dok su joj obaveze (dugoročne i kratkoročne) u 2014. bile veće od 10 milijuna kuna.

U vlasništvu obitelji Šegon još su tvrtke Tempore, Trident Centar i Facta Vera

Tempore se bavi ugostiteljstvom, odnosno Šegoni u Zagrebu imaju piceriju Da Vinci. Tvrtki je više od 80 dana blokiran račun, a višegodišnji gubici pojeli su temeljni kapital. Ukratko, firma je više nego zrela za stečaj. U istoj situaciji je i Trident Centar, preko kojeg je nekad poslovala manja ronilačka škola ugašena 2009.

Preko Facta Vere radi luksuzni hotel Korkyra u Veloj Luci, koji su Šegoni kupili 2008. U njega su ukupno uložili oko 50 milijuna kuna, a većina toga financirana je kreditima Hypo banke. Hotel ima stalan rast prihoda, a u 2014. oni su iznosili 9,5 milijuna kuna uz simboličnu dobit od 19.300 kuna. Dugoročne obaveze odnosno krediti su veći od 45,5 milijuna kuna.

Iako smo ga zamolili da nam komentira poslovanje svojih tvrtki, mlađi Šegon je odgovorio da sada nije spreman za tako nešto. Također nije želio govoriti o aferi svog oca sa spornim kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

Afera je izbila prije dvije godine, kada je stariji Šegon bio pomoćnik tadašnjem ministru financija Slavku Liniću. HBOR mu je dao 31,2 milijuna kuna kredita u sklopu programa kreditiranja za poboljšanje likvidnosti.

Korisnik tog kredita bila je tvrtka Facta Vera dok joj je jamac, prema medijskim napisima, bio Sun corporation.

Mjesec dana nakon otkrivanja afere sa spornim kreditom Šegon je smijenjen. U ožujku 2014. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo ga je s 40.000 kuna. Šegon je tada najavio kako će pokrenuti spor pred Upravnim sudom da bi dokazao svoju nevinost.

U srpnju 2014. Državno odvjetništvo je podnijelo optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Zagrebu protiv Facta Vere i njenog direktora Tonija Šegona kao nositelja spornog kredita zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Podsjetimo kako su Uprava i Nadzorni odbor HBOR-a utvrdili da kredit dan Šegonu ni po čemu nije sporan.