TVORNICA PAPIRA U SLATINI

Siemens i Andritz jamče za PAN-ov projekt

28.02.2013 u 11:40

Bionic
Reading

Za PAN-ov, 320 milijuna vrijedan projekt izgradnje tvornice celuloze i papira u Slatini financijski će i kreditno jamčiti njemački Siemens i austrijski Andritz – glavni proizvođači opreme za preradu papira i celuloze u svijetu

Predstavnici tih tvrtki zbog toga su nedavno, zajedno s Marinkom Mikulićem, vlasnikom PAN-a, posjetili Ministarstvo gospodarstva u Zagrebu i pribavili podršku ministra Ivana Vrdoljaka. U cijelu priču uključio se i HBOR.

'Riječ je o najpoznatijim tvrtkama u branši koje već svojim imenom daju velika jamstva, a projekt su spremni poduprijeti i kreditima. Kad iza projekta stoje najbolji proizvođači svijeta, to jamči uspjeh. Sada je, konačno, sve legalizirano, dokumentirano i prihvaćeno. Nedavno smo dobili i koncesiju za istražno polje u Slatini, pa bismo vrlo skoro, možda već u travnju, počeli s gradnjom prve eksploatacijske bušotine. Jedino još imamo problem sa Studijom utjecaja na okoliš. Ako i kad to riješimo ništa nas više neće moći spriječiti u realizaciji projekta', kaže Mikulić.

Načelno je već dogovorio uzgoj miscanthusa na pedeset posto planiranih površina, ali kooperantsku proizvodnju moći će jamčiti tek kad budu osigurana potrebna sredstva.

Tvornička postrojenja PAN-a u Zagrebu, čije je preseljenje u Slatinu Mikulić najavljivao još prošle godine, u idućih nekoliko dana očekuju reorganizaciju proizvodnje.