PROSVJED U PRIPREMI

Seljaci zatražili smjenu ministra Jakovine

02.08.2013 u 19:54

Bionic
Reading

Predstavnici seljačkih udruga sa današnjeg sastanka u Novoj Gradiški zatražili su smjenu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine zbog izostanka komunikacije s resornim ministrom, pogoršanja stanja u poljoprivredi, smanjenja proračuna za poljoprivredu i neisplate poticaja u cijelosti

Najavili su i kako pripremaju prosvjede za koje točan termin još nije definiran.

Istaknut je značaj formiranja jedinstvenog stožera seljačkih udruga s ciljem zajedničkog nastupa prema Vladi i Ministarstvu poljoprivrede.

Iz udruga poljoprivrednika navode kako njihovi dopisi resornom ministru ostaju mjesecima bez odgovora. U traženju smjene Jakovine upozoravaju na kontinuirani pad proizvodnje, da se stanje u domaćoj poljoprivredi pogoršava u zadnje dvije godine te tvrde kako je proračun za poljoprivredu u tom razdoblju smanjen za dvije milijarde kuna.

'Tražimo isplatu poticaja u cijelosti, da se državni proračun dovede na razinu koja omogućava normalno funkcioniranje poljoprivrede', istakao je predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac

Među zahtjevima seljaka s današnjeg sastanka je i onaj kojim traže da se država uključi u rješavanje problema otkupne cijene pšenice, koja bi trebala biti na bar prošlogodišnjoj razini.


'Očito je da ministar provodi poljoprivrednu politiku sa sektorom krupnog kapitala', ustvrdio je predsjednik Odbora za udruge u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori Stjepan Kunovec

Po njegovim riječima, zbog cijele situacije donešena je odluka o intenzivnoj pripremi prosvjeda u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a točan termin još nije definiran.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić smatra kako ministar Jakovina 'više ništa ne može popraviti, jer je propalo 40.000 obiteljskih gospodarstava. Vodi krivu politiku i uništava selo i poljoprivredu. Trebamo ministra koji će štititi interese sela i poljoprivrede', kazao je Mlinarić.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić napomenuo je i da cijelu situaciju pogoršava i činjenica da Hrvatska još nije usvojila program ruralnog razvoja kroz koji bi na selo trebalo stići 312 milijuna eura.