ZAHTJEVI

Seljaci traže hitan sastanak

03.02.2009 u 14:15

Bionic
Reading

Hrvatska konferencija seljačkih udruga zatražit će hitan sastanak s premijerom Ivom Sanaderom, ministrom poljoprivrede Božidarom Pankretićem te predstavnicima otkupljivača, proizvođača sjemena i Petrokemije na kojem bi se, uz ostalo, trebali razmotrili njihovi zahtjevi za isplatu zaostalih poticaja do kraja veljače

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruga Virovitičko-podravske županije Željko Ćorić na sastanku u Terezinome Polju kod Virovitice najavio je da bi Hrvatska konferencija seljačkih udruga, koja okuplja osam poljoprivrednih udruga Slavonije i sjeverozapadne Hrvatske, htjela da se na hitnome sastanku razmotri i isplata potpora za kapitalne investicije koje kao zahtjev stoje duže od 180 dana.

Istaknuo da će Konferencija zatražiti i hitno rješavanje zemljišne problematike te hitno formiranje Poljoprivredne komore. Prema Ćorićevim riječima, Konferencija seljačkih udruga zatražit će i da Vlada omogući plasman mineralnoga gnojiva iz Petrokemije po avansnim cijenama za iznos državnih poticaja koje dobivaju Obiteljska poljoprivredna gospodarstva te da cijena plavog dizela ne prelazi tri kune. Traže i da potpora po hektaru zasijanog kukuruza bude 2 250 kn.

Kako je najavljeno, svoje zahtjeve Hrvatska konferencija seljačkih udruga poslat će Vladi, Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te Uredu predsjednika RH.