MLJEKARI SPREMAJU PROSVJED

Seljaci pozdravljaju Milanovićev istup o isplati

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 09.02.2012 22:55
  • Objavljeno 09.02.2012 u 22:51
Blokada vinkovačke obilaznice traktori seljaci prosvjed seljaka

Blokada vinkovačke obilaznice traktori seljaci prosvjed seljaka

Izvor: Pixsell / Autor: Krunoslav Petrić / PIXSELL

Današnju izjavu premijera Zorana Milanovića da će seljacima država iz proračuna isplatiti dugovanja za prošlu godinu jer je to zakonska obveza, ali i izjavu da se u poljoprivredi mora voditi politika 'čistih računa' seljaci pozdravljaju

Predsjednik Stožera za obranu poljoprivrede Hrvatske poljoprivredne komore Stjepan Kunovec u izjavi za Hinu rekao je kako ni jedan ozbiljan poljoprivredni proizvođač ne podržava nikakve mutne poslove vezane za poticaje te da se zalažu za kontrolu poticaja što traži i premijer Milanović

Ukoliko se premijerova izjava o isplati poticaja za prošlu godinu odnosi na 'izračun od 2,6 do 2,8 milijardi kuna i do kraja ovoga mjeseca, seljaci su itekako zadovoljni', rekao je predsjednik Stožera za obranu poljoprivrede koji je organizirao današnji dvosatni seljački prosvjed upozorenja.

Na pitanje kako komentira premijerovu izjavu da se daju milijarde kuna za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda kojih nema na hrvatskom tržištu pa se uvoze, Kunovec je kazao da je 'velik problem uvozni lobi koji praktično hrvatskim građanima dovozi smeće, a kvalitetna domaća hrana ili propada, ili se ne proizvodi, te da je zaista činjenica da se i s poticajima rade malverzacije čemu se mora stati na kraj, ali da to nije osnovni razlog uvoza koji guši i uništava hrvatskog seljaka'.

'Današnji prosvjedi, koji su izveli seljake na zimu nisu politički, kako to kaže ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, već izraz velike muke budući da je hrvatski seljak doveden do ruba propasti', ustvrdio Kunovec.

'Smatramo da je ministar poljoprivrede prije donošenja proračuna trebao pozvati predstavnike seljačkih udruga i Hrvatske poljoprivredne komore kako bi zajedno procijenili neke stvari i dogovorili se kako dalje', kazao je.

'U svakom slučaju seljaci i dalje žele razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem i naravno ministrom poljoprivrede jer ima mnogo stvari koje želimo znati, ali i mnogo toga što nova Vlada treba čuti od poljoprivrednih proizvođača', rekao je Kunovec.

Dodao je da se to svakako odnosi na predstojeće izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu, zakona o poljoprivredi i o potporama.

Kada je riječ o potporama onda na temelju EU stečevina treba pošteno sagledati činjenicu da se u zemljama EU poticaji isplaćuju krajem godine kako bi se mogla provesti proljetna sjetva, a ne kao kod nas da se poticaji žele isplatiti do kraja lipnja protiv čega mi, između ostaloga, i prosvjedujemo, rekao je.

Istaknuo je kako su spremni za razgovor i pozdravljaju premijerovu izjavu o isplati poticaja te izrazio nadu da će ih premijer i ministar što hitnije primiti na razgovor.

Proizvođači mlijeka najavljuju prosvjede

Predsjednik Udruge proizvođača mlijeka i mesa Karlovačke županije Davor Blažić najavio je da će njihovo članstvo, nezadovoljno otkupnom cijenom mlijeka, prosvjedovati idući utorak.

Prosvjedovat će, kao i sve članice Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, sve dok se ne zaustavi, kako kaže, 'zelenaško ponašanje Dukata prema proizvođačima mlijeka' i dok za pregovaračkim stolom predstavnici Vlade, proizvođača i prerađivača mlijeka ne dogovore za sve prihvatljivu i obvezujuću cijenu mlijeka.

Dukat je, naime, najavio da za veljaču više neće obračunavati otkupnu cijenu prema Promemoriji iz 2009. godine, po kojoj se hrvatskim proizvođačima cijena formira prema prosjeku otkupnih cijena mlijeka u zemljama članicama EU, preračunato u kune. Konkretno za veljaču će plaćati umjesto 2,71 kunu samo 2,30 kuna po litri.

Najavljenim prosvjedima u utorak tražit će i da se do 1. ožujka nastavi s plaćanjima potpora, koje nisu plaćene za listopad, studeni, prosinac i siječanj (po litri mlijeka 92 lipe).


U zadnjih godinu dana, istaknuo je Blažić u razgovoru za Hinu, oko pet tisuća proizvođača mlijeka odustalo je od proizvodnje. U zadnjih deset godina u Hrvatskoj se broj proizvođača mlijeka sa 60.000 smanjio na 14.000, a to je poražavajuće pred ulazak u Europsku uniju.

Osim toga, država je posljednjih godina puno uložila u podizanje farmi. Blažić je osobno dobio 2,4 milijuna kuna kredita, na ime kapitalnih ulaganja otpisano mu je milijun i 164.000 kuna, te je još uz svojih 600.000 kuna podigao suvremenu farmu za 52 muzne krave (sa podmlatkom 110 grla). Sada mu je mjesečna rata 15.000 kuna, uz sve ostale visoke troškove.

I sada će netko reći zašto se zaduživao? Zato jer je studija isplativosti bila rađena prema cijeni mlijeka od 3,7 kuna po litri, a sada je dvije ili dvije i pol kune. Prema svim kalkulacijama, zbog doprinosa, energenata i drugih davanja cijena mlijeka je 4,01 kunu. Znači radimo nerentabilan posao i propadamo. Naravno da je to ozbiljan problem, kazao je Blažić koji je s novom farmom pozitivno poslovao četiri godine i nije kasnio s plaćanjima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi