MAVROVIĆ PROTIV PROSVJEDA

Seljaci, ne vičite samo, 'daj mi novce'!

09.06.2009 u 14:10

Bionic
Reading

Hrvatski seljački savez (HSS) ne podržava sutrašnji prosvjed seljaka jer smatra da to nije dobar način rješavanja seljačkih problema te poziva na sustavan rad na stvaranju uvjeta za napredak sela i poljoprivrede

Rekao je to predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović na današnjoj konferenciji za novinare održanoj na imanju Josipa Kalaja u Odranskom Obrežu u blizini Zagreba.

Načelo 'Daj mi novce' kojim se vode organizatori prosvjeda posve je pogrešno i ne može rezultirati dugoročnim poboljšanjem položaja seljaka, rekao je Mavrović.

'Budite aktivni, nemojte samo vikati 'daj mi novce' bez obzira koliko naporno radite', nego ponudite rješenja kako da stvorimo novce, poručio je Mavrović seljacima, dodajući da naporan fizički rad ne mora biti nešto loše. Također im je preporučio poduzetnički pristup i obrazovanje, kako bi spoznali svoje mogućnosti i bili konkurentniji.

Kaže da ne vidi boljeg načina od sadašnjeg po kojem se cijena mlijeka zasniva na praćenju cijena u zemljama Europske unije.

Umjesto prosvjeda, HSS zastupa međusobni dijalog seljačkih udruga kao i njihov razgovor s prerađivačima i ministarstvom, kaže Mavrović.

Ističe da je cijena mlijeka niska i da su proizvođači u problemima, ali rješenje vidi u pregovorima, uz ocjenu da su prosvjedi i izvlačenje novca od države samo gašenje požara koje ne rješava probleme seljaka.

Najavio je da će HSS sutra održati sjednicu Glavnog odbora na kojoj će se uz ostalo raspravljati o cijenama mlijeka i pšenice.

Za HSS je, po riječima njegova tajnika Damjana Bogdanovića, upitna reprezentativnost udruga koje organiziraju prosvjed. Neke od njih, kako je rekao, imaju mali broj članova, a neke dugo nisu održale skupštine, pa je upitan njihov legitimitet.

Hrvatski seljački savez rješenje vidi u osnivanju poljoprivredne komore u kojoj bi izabrani seljački predstavnici imali legitimitet i snagu.