crni oblaci

Šefica MMF-a upozorava na moguću recesiju u Europi zbog poremećaja u opskrbi plinom

13.07.2022 u 17:33

Bionic
Reading

Globalne ekonomske prognoze i dalje su neizvjesne, izjavila je u utorak šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) upozorivši da bi daljnji poremećaji u opskrbi Europe plinom mogli gurnuti brojna gospodarstva u recesiju

U blogu objavljenom uoči sastanka ministara financija skupine G20 ovaj tjedan, Kristalina Georgieva je rekla da je ruska invazija na Ukrajinu značajno pogoršala ekonomske prognoze i da će MMF smanjiti prognoze za 2022. i 2023.

Georgieva je prošli tjedan rekla da će fond, treći put ove godine, smanjiti ranije prognoze o 3,6 posto rasta u 2022. i da ne može isključiti recesiju iduće godine.

Nove prognoze bi se trebale objaviti kasnije u srpnju, nakon što je MMF u travnju snizio prognozu rasta za gotovo puni postotni bod.

Georgieva je rekla da rat izaziva humanitarnu tragediju i da s njime povezani šokovi usporavaju rast i dižu cijene prijeteći da se u ekstremnom siromaštvu nađe dodatni 71 milijun ljudi.

"Vlade trebaju učiniti sve što mogu da snize visoku inflaciju...jer stalna visoka inflacija može upropastiti oporavak i dodatno sniziti životni standard, posebno najranjivijih", rekla je Georgijeva.