slabe brojke

MMF srezao prognozu američkog gospodarskog rasta, postoje šanse da SAD izbjegne recesiju

13.07.2022 u 10:56

Bionic
Reading

Američko gospodarstvo porast će ove godine 2,3 posto, slabije no što se očekivalo, procijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF), istaknuvši da novi podaci signaliziraju posustajanje osobne potrošnje. Krajem lipnja MMF je procijenio da će najveće svjetsko gospodarstvo ove godine porasti 2,9 posto.

U 2023. rast bi trebao naglo usporiti, na samo jedan posto, prognoziraju, snizivši dosadašnju procjenu za 0,7 postotnih bodova.

Međunarodni zajmodavac snizio je prognoze nakon što su američki podaci za prvo tromjesečje pokazali pad aktivnosti za 0,4 posto na tromjesečnoj razini i slabu osobnu potrošnju u svibnju. Upozorili su istodobno na izazove koje donosi visoka inflacija i nastojanja središnje banke da je obuzda snažnim podizanjem kamatnih stopa.

Rast cijena široke palete proizvoda "predstavlja sistemski rizik za Sjedinjene Države i za svjetsko gospodarstvo", zaključili su izvršni direktori MMF-a u izvješću nakon konzultacija prema članku IV, objavljenom u utorak.

"Prioritet vladine politike sada mora biti hitno i efikasno kočenje rasta plaća i cijena, ali tako da se ne izazove nagli pad aktivnosti", upozorili su. "Bit će to teška zadaća", zaključuju.

Postrožena monetarna politika trebala bi spustiti stopu inflacije do zadnjeg tromjesečja iduće godine na 1,9 posto, sa 6,6 posto u zadnja tri ovogodišnja mjeseca, procjenjuje MMF.

To će dodatno zakočiti rast, ali SAD bi trebao izbjeći recesiju, drže. No, više kamatne stope i smanjena državna potrošnja svest će rast osobne potrošnje "otprilike na nulu početkom iduće godine", što će ublažiti probleme u nabavi, istaknuo je na blogu ekonomist MMF-ova odjela za zapadnu hemisferu Andrew Hodge.

"Posustajanje potražnje podići će do druge polovine iduće godine stopu nezaposlenosti na razinu od oko pet posto, što bi trebalo smanjiti plaće", drži Hodge.

MMF Washingtonu sugerira da usvoji socijalne i mjere zaštite klime koje je skicirao predsjednik Joe Biden, budući da bi potaknule aktiviranje građana na tržištu rada, ublažile inflaciju i utrle put tranziciji na niskougljično gospodarstvo.

"Direktori su preporučili i da se ukinu trgovinska ograničenja i podignute carine iz proteklih pet godina", stoji u izvješću MMF-a.