usporen rast

Šefica MMF-a: Epidemija koronavirusa pogodit će i gospodarstvo, vlade moraju surađivati

25.02.2020 u 17:11

Bionic
Reading

Epidemija koronavirusa prouzročila je poremećaje u kineskom gospodarstvu čiji će se sporiji rast osjetiti i na globalnoj razini, upozorila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pozivajući vlade na suradnju i pomoć zemljama sa slabim sustavima zdravstvene skrbi.

Epidemija je u prvom redu ljudska tragedija, naglasila je Kristalina Georgieva u priopćenju objavljenom povodom sastanka 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20 u Rijadu, izražavajući solidarnost s građanima Kine i ostalih zemalja pogođenih širenjem virusa COVID-19.

Bolest paralelno utječe i na gospodarstvo, dodala je Georgijeva. "Izvijestila sam G20 da će gospodarstvo u Kini i ostatku svijeta trpjeti posljedice čak i ako virus bude zaustavljen u vrlo kratkom roku", kazala je u priopćenju objavljenom prošlog vikenda.

Kineske vlasti nastoje ublažiti posljedice kriznim mjerama, jačanjem likvidnosti, fiskalnim poticajima i financijskom podrškom i te bi mjere prema MMF-ovom baznom scenariju trebale utrti put normalizaciji gospodarskih aktivnosti u drugom tromjesečju.

"To bi značilo da će utjecaj (epidemije) na svjetsko gospodarstvo biti relativno skroman i kratkog vijeka", objasnila je čelnica MMF-a, koji je u baznom scenariju snizio procjenu kineskog gospodarskog rasta u ovoj godini za 0,4 postotna boda u odnosu procjenu iz siječnja, na 5,6 posto.

Procjena rasta svjetskog gospodarstva snižena je za 0,1 postotni bod, na 3,2 posto.

"Paralelno razmatramo i 'teže' scenarije koji polaze od pretpostsavke o širenju virusa kroz dulje vremensko razdoblje i u više zemalja, uz dugotrajnije posljedice po svjetsko gospodarstvo", kazala je Georgieva, ne navodeći brojke.

"Još učimo o širenju tog složenog virusa, nepoznanica je previše da bismo mogli izraditi pouzdane prognoze. Mogući su brojni scenariji, ovisno o tome koliko će brzo virus biti zaustavljen te u kojem će se roku normalizirati situacija u kineskom i drugim pogođenim gospodarstvima", dodala je.

Zemlje širom svijeta moraju surađivati kako bi se zaustavilo širenje virusa COVID-19 i njegove posljedice po gospodarstvo, "posebno ako se zaraza pokaže tvrdokornijom i ako se proširi na više zemalja", poručila je Georgieva

"Da bismo se adekvatno pripremili, sada je trenutak da uvidimo potencijalne rizike za krhke države i one sa slabim sustavima zdravstvene skrbi", zaključila je.