SLATINSKA GAZELA

Šef SDP-a prerađuje meso divljači

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 26.09.2012 14:53
  • Objavljeno 26.09.2012 u 12:00
srećko bosak

srećko bosak

Izvor: Promo fotografije / Autor: Vinco Gazdik

Nakon deset godina uspješnog poduzetništva, slatinski poljoprivredni poduzetnik Srećko Bosak, vlasnik poljoprivredne tvrtke Jošavac, ovih je dana otvorio pogon za obradu, rasijecanje i skladištenje mesa divljači te još jedan za obradu lovačkih trofeja – ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna. I to – vlastitim sredstvima

Riječ je o najsuvremenije uređenim pogonima za obrađivanje, hlađenje, zamrzavanje, kontrolu i čuvanje mesa divljači – kapaciteta 50 tona, za koju će na istom mjestu biti izdavani svi potrebni certifikati. Jedini je to takav pogon u Virovitičko-podravskoj županiji, a treći u Hrvatskoj, rečeno je prilikom njegova otvorenja.

Bosak, koji je ujedno i predsjednik slatinskog SDP-a, na otvorenje je svojih pogona pozvao i ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu. 'U resor Ministarstva poljoprivrede spada i lovstvo, pa je bilo logično pozvati ga da nam uveliča događaj. Osim toga, time se dobije veća pozornost medija, događaj dobiva na težini, a bilo nam je važno pokazati svima koji kreću s ulaganjima da na recesiju i krizu trebaju gledati kao na priliku za uspjeh', kaže Bosak.

Kad god je to moguće, dodaje, politiku bi trebalo odvojiti od biznisa, ali, ono što politika i političari ipak mogu učiniti dobroga za poduzetnike jest – da ih ne sputavaju, da razmotre i shvate njihove probleme i potom stvaraju pozitivnu klimu u društvu.

Bosakova tvrtka gotovo cijelo desetljeće posluje bez gubitka, svake se godine od ostvarene dobiti štedjelo za crne dane, nastavak proizvodnje ili nove investicije, pa je u nove pogone uloženo 1,5 milijuna kuna vlastitih sredstava. Premda je za svoj rad dobila i brojna priznanja – tvrtka je dvaput dobila status Gazele, a vlasnik joj 2010. dobiva titulu najuspješnijeg poduzetnika - kroz godine je u najam dobivala sve manje državnog zemljišta. Borba za opstanak potaknula je proširenje poslovanja i tako se rodila ideja o bavljenju lovnim turizmom.

Prije četiri godine Bosak je javio i prošao na natječaju za zakup državnog otvorenog lovišta Jasenovača. U to vrijeme, prisjeća se, nije imao nikakvih saznanja o lovu, a još manje o lovnom turizmu. Postojeće mu je imanje – oranice omeđene šumom, većim dijelom već bilo u lovnom području. Na njemu je bilo i nekoliko starijih zgrada koje se, za potrebe lovaca i njihovih obitelji, moglo preurediti u prenoćišta i apartmane, što je i napravio.

Uz šest dvokrevetnih soba, kategoriziranih s tri, te novouređenom stoljetnom autohtonom kućom za odmor s četiri zvjezdice, preuređenim restoranom sa 160 sjedećih mjesta i ukupnim smještajem za 16 osoba Bosak je konačno zaokružio svoju poslovnu ideju. Sadržaj će obogatiti dnevnom ponudom lovačkih specijaliteta, lovci od sada za svoj ulov kod njega mogu dobiti sve potrebne certifikate, uskoro će početi s prodajom mesa divljači po trgovinama, a u postojećem restoranu održavat će organizirane svadbene svečanosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi