suradnja na vidiku?

Šef naftovoda Transalpine posjetio Janaf

07.09.2022 u 13:27

Bionic
Reading

Član Uprave Jadranskog naftovoda (Janaf) Vladislav Veselica sastao se u srijedu na Janafovom terminalu Omišalj s generalnim direktorom Transalpine pipeline (TAL-a ) Alessiom Lillom, priopćeno je u utorak iz Janafa.

Predstavnicima TAL-a predstavljen je naftovodno-skladišni sustav i njegove tehničko-tehnološke karakteristike te je istaknuta strateška uloga Janafa na energetskoj karti Europske unije i zemalja u okruženju, ističe se u priopćenju.

Također, na sastanku je istaknuta važnost suradnje Janafa i TAL-a za sigurnu opskrbu sirovom naftom EU-a te je dogovorena daljnja tehnička suradnja. Održani sastanak je uzvratni posjet predstavnika TAL-a Janafu.

Vladislav Veselica Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Naime, predstavnici Janafa u srpnju ove godine posjetili su sjedište TAL-a u Trstu te su se tom prilikom upoznali s tehničkim mogućnostima tog naftovodnog sustava kojim se godišnje transportira 45 milijuna tona sirove nafte prema rafinerijama u Austriji, Njemačkoj i Češkoj, priopćeno je iz hrvatske kompanije.

Naftovod TAL dugačak je 753 kilometara, a proteže se kroz Italiju, Austriju i Njemačku, povezujući luku Trst s Bavarskom i Baden-Württembergom. Dvije grane tog naftovoda, jedna na istok, a druga na sjeverozapad, isporučuju naftu njemačkim rafinerijama.