NOVI STARI PREDSJEDNIK

Šef HUP-a otkrio najvažniju reformu za Hrvatsku, ali i najštetniji potez Vlade

23.02.2024 u 22:06

Bionic
Reading

Održani su prvi izbori u ovoj superizbornoj godini na kojima se birao se predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Novi mandat predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) osvojio je dosadašnji predsjednik, inače čelni čovjek Plive, Mihael Furjan, a s njim je u Dnevniku Nove TV razgovarao reporter Marko Biočina te ga je pitao je li HUP tijekom njegova prvog mandata bio preblag prema Vladi.

"Ako smo mi podnijeli dvije ustavne službe, onda se ne može reći da smo mekani. Mi smo izrazili stav i mišljenje i vrlo ih oštro branimo. Imamo svoje argumente i ja bih rekao da je HUP u proteklih par godina puno vidljiviji nego u prethodnim razdobljima", odgovorio je.

"Imali smo niz dobrih inicijativa: od porezne reforme, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti do predlaganja mjera o cijenama energenata. Imali smo cijeli niz aktivnosti i mislim da smo postigli određene rezultate", dodao je.

Otkrio je i koji je potez Vlade bio najštetniji iz perspektive poduzetništva.

"To je – i po pitanju financija i po pitanju hrvatskog imidža kao investicijske destinacije – definitivno bilo uvođenje poreza na ekstraprofit. To je uvedeno retroaktivno i, mi smatramo, neustavno", pojasnio je predsjednik HUP-a.

Biočina je napomenuo da je Vlada poreznom reformom u kojoj plaće rastu, ali ne na trošak poslodavaca, na neki način pokušala kompenzirati plaćanje poreza na ekstraprofit.

"Vlada je išla s poreznom reformom, ali bih rekao da je njezin utjecaj u postotku BDP-a puno manji nego za vrijeme dva prethodna vala, kada je ministar financija bio Zdravko Marić", ustvrdio je.

"Mi smo predlagali nešto drugo. Htjeli smo smanjivati poreze na svim raznima dohotka i doprinose, ali smo tada, prije više od dvije godine, dobili odgovor da će lokalne zajednice ostati bez novca. Ipak, stvarnost je to demantirala i prihodi lokalnih zajednica su rasli i do 30-40 posto", dodao je.

Vlada se, umjesto toga, fokusirala na stanovnike s najnižim dohotkom.

"To je logično, ali mi smo se zalagali da se pomogne i onima sa srednjim i višim dohotkom. Mi smo predlagali da se dizanjem dohotka na svim razinama omogući veća potrošnja i još veći rast. Ali, Vlada je učinila dobro kada je ukinula prirez. Fiskalna centralizacija je dobra", istaknuo je Furjan.

Budući da je 2024. izborna godina, rekao je da bi volio vidjeti da se političke stranke bolje odnose prema poslodavcima.

"To ne znači da trebaju biti protiv radnika. Uvijek ističem primjere Samobora, Bjelovara, Dugopolja, Svete Nedjelje i istarskih općina. Tamo imamo sretne stanovnike koje plaćaju vrlo malo poreza", pojasnio je te otkrio koja je najvažnija reforma koja treba Hrvatskoj.

"Nama treba reforma na svim segmentima koja će smanjiti birokraciju. Svugdje treba neki pečat udariti jer za koji drugi ured ne zna jer nije povezan s prvim. Treba nam i više izvjesnosti za investitore, manje rizika i jedan bolji pravni sustav", zaključio je.