'LOŠ PRIJEDLOG'

SDP bez amandmana na rebalans proračuna

29.03.2009 u 18:21

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u ponedjeljak će zasjedanje nastaviti raspravom o Vladinom prijedlogu rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna, kojim se proračunski prihodi smanjuju sa 124 milijarde na 116 milijardi kuna, a rashodi sa 126,9 na 121,5 milijardi kuna.

U SDP-u neće predložiti niti jedan amandman na prijedlog rebalansa proračuna, kao što nisu ni kada se donosio proračun. U SDP-u kažu da je prijedlog toliko loš i da neće dugo trajati, pa nema nikakvog smisla ulagati amandmane. U HNS-u pripremaju amandmane, ali ne žele još reći kojim povodom i u kojem smjeru će ići. U IDS-u će tek odlučiti hoće li podnositi amandmane, ali sigurno je da ćemo čuti glas Damira Kajina, prenosi Dnevnik.hr

O rebalansu proračuna saborski zastupnici trebali bi glasovati u petak.

U Vladi navode da je rebalans rađen uz projekciju pada BDP-a u ovoj godini za 2 posto, inflaciju od 2,6 posto, te da će predviđenim rebalansom deficit proračuna iznositi 1,4 posto BDP-a, a deficit konsolidirane javne potrošnje 1,6 posto BDP-a. Ministar finacija Ivan Šuker kazao je kako je rebalans proračuna za očuvanje radnih mjesta.

Prijedlogom rebalansa predviđeno je smanjenje rashoda za 5,4 milijarde kuna - sa 126,9 na 121,5 milijardi kuna.
Pritom se kod plaća planira smanjenje za 1,4 milijarda kuna, bez zdravstva gdje se još 400 milijuna kuna planira uštedjeti bez novog zapošljavanja. Tako bi, po procjenama Vlade, ukupne uštede zbog vraćanja osnovice plaća na prošlu godinu i nepovećanja zapošljavanja u zdravstvu, bile 1,8 milijarda kuna.

Rebalansom se planiraju uštede na materijalnim rashodima u iznosu od 883 milijuna kuna, subvencijama 318 milijuna, pomoćima danim u inozemstvu od 519 milijuna kuna, te na drugim rashodima 700 milijuna kuna, a s 350 na 270 milijuna kuna planirano je smanjenje dotacije Crkvi.

Rebalansom se planiraju osam milijarda kuna manji prihodi proračuna, te su s ranije planiranih 124 milijarda kuna smanjeni na 116 milijarda kuna.

Najveći podbačaj prihoda u Vladi očekuju kod PDV-a i planirani prihod od tog poreza manji je za 3,9 milijarda kuna. Smanjenje prihoda očekuje se i od doprinosa i to za 2,2 milijarde kuna, te od trošarina za 780 milijuna kuna.
U Vladi ističu kako je cilj rebalansa proračuna očuvanje socijalnih prava, odnosno zaštita socijalno najugroženijih, te da se neće dirati mirovine, sredstva za socijalnu skrb, porodiljne naknade i dječji doplatak.