tportalov vodič

Strahujete za svoj novac u Sberbanku? Evo kako do osiguranog depozita i zašto ćete morati nastaviti s otplatom kredita

01.03.2022 u 12:46

Bionic
Reading

U srijedu istječe 48-satni moratorij na poslovanje Sberbanka u Hrvatskoj, čiji su klijenti pohrlili u poslovnice banaka podignuti depozite u strahu od njezine propasti. Europska središnja banka ocijenila je da Sberbank u Hrvatskoj i Sloveniji 'propada ili je pod propašću', zbog čega je Hrvatska narodna banka (HNB) uvela moratorij kako bi se spriječio udar na banku i pronašlo rješenje za nastavak poslovanja

Hoće li Sberbank nastaviti poslovati uz sanaciju, na čemu inzistiraju hrvatske vlasti, ili će banka ići u likvidaciju, trebalo bi biti poznato sutra. Čak i ako ECB naloži likvidaciju Sberbanka, Hrvatska u proračunu ima dovoljno novca da isplati osigurane depozite (njih oko 70.000 sveukupno, vrijednih 3,8 milijardi kuna), rekao je u ponedjeljak ministar financija Zdravko Marić.

No ključno pitanje koje zanima najviše građana jest - kako do novca?

Hrvatska agencija za osiguranje depozita navodi da je građanima sad najpametnije pratiti medije i internetsku stranicu agencije kako bi na vrijeme bili informirani o postupku isplate.

Prema Zakonu o sustavu osiguranju depozita, kad nastupi osigurani slučaj, tj. ako Sberbank Hrvatska ode u likvidaciju, Hrvatska agencija za osiguranje depozita ima deset dana da osigura početak isplate depozita.

U tih deset dana agencija mora od Sberbanka prikupiti točne iznose obeštećenja svakog građanina i tvrtke te obavijestiti deponente o:

  • +19
Redovi ispred Sberbanka u Zagrebu i Puli Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX
  • nastupu osiguranog slučaja
  • o tome da su ukupna potrebna sredstva na raspolaganju u isplatnoj banci
  • o datumu početka isplate
  • o kreditnim institucijama u čijim se poslovnicama može podići obeštećenje
  • dokumentima koje treba predočiti kako bi ostvarili pravo - izvorni dokumenti o depozitu (kartica računa, štedna knjižica ili ugovor) i važeća identifikacijska isprava (osobna iskaznica ili putovnica)
  • o načinu podnošenja prigovora u slučaju kada deponent nije suglasan s obračunom.

Nakon primanja obavijesti potrebno je doći u poslovnicu banke koja će provoditi obeštećenje, a ako to ne bude Sberbank, posao će preuzeti neka od banaka koja ima sličnu poslovnu mrežu i koja je dostupna najvećem broju građana.

Dolaskom u banku preuzima se 'obračun obeštećenja', automatski generirani dokument na kojemu je naveden točan iznos obeštećenja po deponentu, a na temelju svih podataka prikupljenih od banke građanin mora potpisom potvrditi da je suglasan s iznosom.

Samo obeštećenje isplaćuje se bezgotovinski, a fizičkim osobama može biti isplaćeno i u gotovini.

  • +9
Redovi Zagrepčana ispred Sberbanka Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Oni koji ne budu suglasni s iznosom obeštećenja moći će podnijeti prigovor putem obrasca koji treba poslati Hrvatskoj agenciji za osiguranje depozita, a ona će u roku sedam dana donijeti rješenje na prigovor.

Inače, oni koji ne budu mogli odmah obaviti taj posao ne moraju se žuriti jer svi imaju pravo na obeštećenje u roku od tri godine od nastupa osiguranog slučaja, tj. moguće likvidacije Sberbanka.

Svi oni koji imaju depozite više od 100.000 eura preostali će iznos moći potraživati od Sberbanka u stečajnom postupku. U stečajnu masu ulaze i krediti, zbog čega nema govora o prestanku obveze plaćanja rata.

Prilikom propasti svake banke ostaju kreditne obveze, jedino što se novac dužnika prebacuje na stečajni račun i njime se isplaćuju ostali vjerovnici banke, među ostalim oni koji su na računima imali više od 100.000 eura.