traži se strateški partner

Savjetniku Croatia Airlinesa najviše 500 tisuća eura za usluge, plus postotak vrijednosti dokapitalizacije

26.04.2019 u 15:08

Bionic
Reading

Croatia Airlines (CA) u petak je izvijestio da će financijskom savjetniku za dokapitalizaciju, za isporučene usluge biti plaćeno najviše 500 tisuća eura, a pripast će mu i druga naknada, ovisna o uspjehu i uplaćenom iznosu dokapitalizacije

Iz CA navode kako se financijski dio ponude sastoji od dvije naknade, koje ovise o realizaciji projekta i uspjehu. Prva je vezana za isporučene usluge i može iznositi najviše 500 tisuća eura, a druga je za uspjeh i određena je u postotku realiziranog (uplaćenog) iznosa dokapitalizacije. Ako se strateški partner ne pronađe i dokapitalizacija ne realizira, druga naknada se ne isplaćuje.

Financijska naknada, kako se navodi, odnosi se na oba savjetnička tima, a konkretna raspodjela između njih ovisi o podjeli rada i definirana je uvjetima njihovog konzorcija.

Predviđeni djelokrug rada odabranih financijskih savjetnika, konzorcija ponuditelja Privredne banke Zagreb i DVB Banke, podijeljen je u tri faze te obuhvaća također i plan odžavanja financijske stabilnosti u tranzicijskom razdoblju, do završetka dokapitalizacije.

Prva faza je pripremna i uključuje pregled i vrednovanje, druga je međufaza tijekom koje će se utvrditi strateške opcije i mogućnosti dokapitalizacije, a treća je faza izvršenja tj. transakcija.

U cilju ubrzanja rada na projektu i racionalnog korištenja resursa, dogovoreno je da će savjetnici u najvećoj mogućoj mjeri koristiti kompanijske analize i materijale što bi, nadaju se u CA-u, trebalo utjecati da njihovi troškovi budu što manji.

Iz CA su danas prijepodne objavili da su donijeli odluku o izboru financijskog savjetnika - odabrani su konzorcij Privredne banke Zagreb i DVB Bank.

Natječaj za izbor savjetnika za razradu modela dokapitalizacije Croatia Airlinesa i pronalaska strateškog partnera raspisan je u rujnu 2018. godine.

  • +6
Croatia Airlines Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prema Nacionalnom programu reformi (NPR) za 2019. godinu, a tako je bilo i u NPR-u za 2018. koji je prethodio natječaju za savjetnika, utvrđeno je da se daljnji razvoj te jačanje konkurentskih prednosti i pozicije Croatia Airlinesa na tržištu zračnog prometa može osigurati samo kroz kvalitetno strateško partnerstvo, a pokazateljem takvog partnerstva podrazumijeva se proširenje prometne mreže i povećanje tržišnog udjela te dokapitalizacija.

Vlada je 21. veljače ove godine donijela odluku o pokretanju postupka traženja strateškog partnera i osnivanju Povjerenstva za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera Croatia Airlinesa, sa značajnim iskustvom u civilnom zrakoplovstvu, koji bi između ostalog osigurao širenje prometne mreže te povećanje tržišnog udjela imajući u vidu važnost redovitog i cjelogodišnjeg povezivanja u domaćem i međunarodnom zračnom prometu i potrebu za potporom daljnjem razvoju turističkih potencijala RH te sudjelovanje u obnovi flote i dokapitalizaciju u svrhu potpore budućeg razvoja Croatia Airlines.

Na prijedlog Povjerenstva Odluku o odabiru strateškog partnera donijet će Vlada.