TVORNICA RIBLJIH KONZERVI

Sardina planira udvostručiti izvoz zahvaljujući ruskom tržištu

18.02.2015 u 15:28

Bionic
Reading

Sardina iz Postira uskoro kreće s isporukama ribljih konzervi na rusko tržište, a zahvaljujući i tim isporukama, ove godine mogla bi udvostručiti svoj izvoz na 40 milijuna komada konzervi

Iako s Rusijom imaju petogodišnji ugovor na izvoz tri milijuna konzervi godišnje, potencijal tog tržišta je trostruko veći, rekao je Davor Gabela, član Uprave i jedan od vlasnika Sardine iz Postira na Braču.

"Potencijal Ruske Federacije nije izvoz tri milijuna ribljih konzervi godišnje već najmanje deset milijuna kroz nekoliko sljedećih godina", izjavio je Gabela.

Gabela ističe kako je taj petogodišnji ugovor s ruskom stranom potpisan u listopadu 2014. godine, a da je njegova realizacija bila na čekanju zbog konstantnog pada ruske rublje.

"U trenutku dok smo potpisivali ugovor, jedan je euro vrijedio 48 rublja, kasnije čak 100 rubalja, a sada se, nadam se, stabilizirao i vraća se na stare vrijednosti. Naše su cijene vezane uz euro, i sada ćemo krenuti s isporukom dogovorenih tri milijuna konzervi, što je posao vrijedan dva milijuna eura", izjavio je Gabela.

Predstavnici Sardine prisustvovali su jučerašnjem Gospodarskom forumu hrvatskih i ruskih gospodarstvenika u Moskvi, na kojem se okupilo 200 ruskih i 100-injak hrvatskih firmi. Za taj forum Gabela ističe da je itekako pozitivna stvar, dobrodošla ovdašnjem gospodarstvu. "To je dobar primjer kako politika može koristiti gospodarstvu jer našem gospodarstvu sada je više nego ikad potrebna pomoć gospodarske diplomacije", istaknuo je.

Spomenuti posao s Rusijom prvi je posao s tom zemljom od kada je napravljena nova tvornica u Postirama, no Gabela naglašava kako je još važnije da Sardina ima odobrenje ruskog Ministarstva poljoprivrede za slobodan izvoz na to golemo tržište. Takvo odobrenje ima jako malo hrvatskih tvrtki, možda sveukupno pet, dodao je.

Smatra kako su ovo tek mrvice u odnosu na potencijal ruskog tržišta. Tih bi se tri milijuna konzervi srdela, skuše, tuna i ribljih pašteta vrijednih dva milijuna eura uskoro bi mogli višestruko povećati, dodaje.

"Ako sve bude u redu, kroz par bi godina u Rusiju bi mogli izvoziti više od deset milijuna ribljih konzervi. Ovo su samo počeci, nadamo se naime da kupac naših proizvoda ima dobru logistiku i dobre ugovore s trgovačkim lancima. Mnogo će ovisiti i o marketingu i sl", kaže Gabela, dodavši da je važno pritom isporučivati prvorazredni proizvod.

Općenito, Sardini bi ovo mogla biti jedna od prijelomnih godina, ocjenjuje Gabela. Munjevito se probijaju na strana tržišta, pa ove godine očekuju značajno povećanje prodajnog volumena u odnosu na lanjsku godinu.

Sardina ima tri profitne jedinice: ribolov vlastitim brodovima, marikulturu – uzgoj tune, orade i brancina te riblje konzerve. Dok će prve dvije profitne jedinice više manje ostati na prošlogodišnjim vrijednostima, prava se eksplozija očekuje u segmentu ribljih konzervi.

"U segmentu ribljih konzervi ove godine očekujemo znatno povećanje volumena prometa. Otvorili smo Rusiju, upravo značajnije otvaramo SAD i Kinu te Poljsku i Mađarsku. Ne treba međutim zaboraviti kako od prije izvozimo u 20-ak zemalja svijeta. No, otvaranjem tri mega tržišta – Rusije, SAD i Kine – planiramo udvostručiti izvoz ribljih konzervi u odnosu na lanjske vrijednosti. Prošle smo godine izvezli 20 milijuna konzervi, a ove ih godine planiramo isporučiti čak 40 milijuna", istaknuo je Gabela.