PREDIZBORNA OBEĆANJA

Santini: Dobro je da HDZ želi povećati osobni odbitak, ali PDV ne smije dirati

08.08.2016 u 21:21

Bionic
Reading

Smanjivanje poreza neizbježno je mjesto predizbornih programa. Tako se i u ovoj predizbornoj kampanji dvije najjače političke opcije natječu u obećanjima o smanjenju poreza na dohodak, poreza na dobit, PDV-a i ostalih državnih nameta. Pitali smo ekonomiste koliko su realna ova politička obećanja

U svom predizbornom programu koji je proteklog tjedna ugledao svjetlo dana, SDP je najavio porezno rasterećenje rada i selektivno smanjenje PDV-a. Čelnici Narodne koalicije predlažu povećanje neoporezivog dijela plaće na 3.000 kuna te dodatnu promjenu poreznih razreda što bi trebalo dovesti do nižeg poreznog opterećenja poduzetnika i povećanja plaća. U sustavu PDV-a planiraju uvesti niže porezne stope za košaricu izabranih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te na repromaterijal za proizvodnju u cilju unapređenja konkurentnosti i jačanja poljoprivrede i prehrambene industrije.

U predizbornim obećanjima HDZ je još ambiciozniji te obećava još veće porezno rasterećenje. Prema pisanju Večernjeg lista, u svom gospodarskom programu koji bi trebao biti objavljen ovoga tjedna, HDZ planira značajno smanjenje tri glavna poreza: PDV-a, poreza na dohodak i poreza na dobit. U segmentu oporezivanja plaća žele povećati porezni odbitak s 2.600 na 3.700 kuna i proširiti porezne razrede.

Ranije je već najavljeno smanjenje poreza na dobit s 20 na 18 posto pri čemu bi za male poduzetnike porezna stopa bila još niža. A najveći predizborni zalogaj je smanjenje najizdašnijeg poreznog oblika - PDV-a koji HDZ u drugoj godini planira smanjiti za jedan postotni bod (na 24 posto), a do kraja mandata za još jedan (na 23 posto).

Santini: Mislim da je to predizborna priča

Porezni stručnjakGuste Santini pozdravlja najave povećanja osobnog odbitka i smanjenja poreza na dobit, ali protivi se sniženju PDV-a.

'Mislim da je to predizborna priča, ali pozdravljam svako nastojanje povećanja neoporezivog dijela dohotka. Moj prijedlog je da neoporezivi dohodak bude 5.000 kuna. To je dobro iz razloga da se ljudima koji imaju najmanje plaće povećaju osobni kako bi ih pripremili za predstojeće reforme', ističe Santini.

Luka Brkić

Kada je riječ o porezu na dobit, Santini se zalaže za prepolovljenu stopu za male poduzetnike, uz ponovno uvođenje zaštitne kamate na kapital. Riječ je o poreznoj olakšici pri oporezivanju poduzetničke dobiti tako da se priznaje cijena uloženog kapitala.

S druge strane, smatra da nije vrijeme za smanjenje poreza na dodanu vrijednost, a posebno se protivi nižim stopama za pojedine djelatnosti, poput turizma. 'Smanjenje PDV-a nije moguće po nijednoj osnovi. Nama će se snižena stopa PDV-a u turizmu obiti o glavu. Smanjili smo PDV u turizmu u kojem se prodaje uvozna roba, a što je s drvnom industrijom', upozorava Santini smatrajući da se tako poduzetnici dovode u neravnopravan položaj.

Santini smatra da porezna reforma obvezno treba uključivati i decentralizaciju i teritorijalni preustroj. 'Razvoj moramo spustiti na lokalnu razinu, a odnos između središnje državne i lokalne uprave treba redefinirati što znači da država u prvoj fazi ne može sudjelovati s više od 60 posto u poreznim prihodima', smatra Santini.

Brkić: Ne vidim ozbiljnu poreznu reformu

EkonomistLuka Brkić upozorava da se iz dosad viđenog ne može iščitati ozbiljna porezna reforma. 'Načelno je dobro da su porezi manji, ali treba vidjeti koliko je riječ o obećanjima, a koliko o sustavnoj politici koja će dovesti do veće efikasnosti i socijalne pravednosti'.

Prema njegovu mišljenju, prije provođenja ozbiljnih reformskih poteza na drugim područjima, nije dobro dirati u porezni sustav. Podsjeća da su i ranije dvije vodeće stranke obećavale smanjenje poreza, ali se kasnije išlo u suprotnom smjeru.