ŽELJKO LOVRINČEVIĆ

'Sami ne možemo, čeka nas diktat EU-a ili MMF-a'

27.09.2013 u 13:26

Bionic
Reading

Trogodišnje smjernice Milanovićeve vlade donose eksploziju novog zaduženja države i evidentno priznanje nemoći da napravi zaokret u gospodarstvu i politici. Analitičar Željko Lovrinčević smatra da nam slijedi paket programa koji će se realizirati ili s MMF-om ili s Europskom komisijom

Vlada je najavila osam milijardi kuna veći proračun od ovogodišnjeg koji će financirati daljnjim zaduženjem zemlje, ali pitanje je hoće li u tome i uspjeti jer bi već za koji tjedan moglo uslijediti novo spuštanje kreditnog rejtinga zemlje, piše Večernji list.

Novi pad rejtinga ili spuštanje izgleda iz stabilnih u negativne na dulje bi vrijeme zatvorilo vrata inozemnih tržišta za plasman hrvatskih državnih obveznica te povećalo cijenu sadašnjeg duga.

'Sad je jasno da idemo u neku vrstu paket programa koji će se realizirati ili s MMF-om ili s Europskom komisijom', komentirao je Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta.

Hrvatska već sada troši 4 posto svog BDP-a za kamate, a daljnjim rastom javnog duga, koji proizlazi iz Milanovićevih smjernica, taj će se trošak dodatno povećavati.

Osim što će plaćati veće poreze, od građana se očekuje i da dodatno plaćaju zdravstvene usluge, a resorno bi ministarstvo do kraja prosinca trebalo objaviti osnovnu listu pomagala (lijekova?) koji će se dobivati temeljem redovnog osiguranja i dopunsku listu za koju će se uvesti participacija.

'Ostat će zapisano u analima da je u jeku turističke sezone Vlada smanjila PDV na turizam i ugostiteljstvo i tako financirala strane turiste te ga je ponovo povećala nakon što je sezona završila. Smanjenje PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu bila je velika pogreška i sad to i Vlada priznaje. Iduće će godine još više pasti prihodi od poreza na dobit, a očekujem da će za ovu godinu banke prvi put u povijesti iskazati nultu dobit jer će im dobit pojesti povećanje rezervacija', kazao je Lovrinčević.