Christine lagarde

'Sada nije vrijeme za raspravu o smanjivanju monetarne potpore, ali sljedeća sjednica ECB-a bit će zanimljiva'

12.07.2021 u 13:32

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) preispitat će smjernice monetarne politike na sljedećoj sjednici kako bi sačuvala povoljne uvjete financiranja u gospodarstvu eurozone, najavila je bančina čelnica Christine Lagarde

ECB je prošlog tjedna podigao ciljanu stopu inflacije u srednjoročnom razdoblju s "nešto ispod dva" na dva posto, naznačivši da bi u razdobljima slabijeg gospodarskog rasta mogao neko vrijeme tolerirati i više stope inflacije.

Poruka bi trebala signalizirati da banka neće prerano zaoštriti monetarnu politiku, iako bi cijene u predstojećem razdoblju mogle rasti nešto snažnije, ali tek nakratko, procjenjuju u ECB-u.

Christine Lagarde istaknula je pak nakon sastanka skupine G20 u Veneciji da će srpanjska sjednica ECB-a "donijeti zanimljive varijacije i promjene".

"Bit će važna", primijetila je Lagarde, moramo kroz dulji rok dobivati željene rezultate kako bismo pokazali da ćemo ispuniti preuzete obaveze, pa će "smjernice sigurno biti preispitane".

Važeće ECB-ove smjernice kažu da će ECB kupovati obveznice sve dok bude potrebno i držati ključne kamatne stope na važećim, rekordno niskim razinama sve dok se izgledi za inflaciju "snažno ne približe" ciljanoj razini.

Lagarde nije precizirala kako će ih izmijeniti, rekavši tek da je cilj ECB-a osigurati povoljne uvjete kreditiranja.

  • +18
Christine Lagarde, ECB Izvor: EPA / Autor: ARMANDO BABANI

"Procjenjujem da ćemo i dalje odlučno održavati povoljne uvjete fnanciranja u našem gospodarstvu", izjavila je za Bloomberg TV.

Dodala je i da sada nije vrijeme za raspravu o smanjivanju monetarne potpore.

ECB-ov krizni program kupnje obveznica u pandemiji (PEPP), vrijedan 1.850 milijardi eura, ostat će na snazi barem do ožujka 2022. godine, rekla je Lagarde, a nakon toga mogao bi po njezinim riječima dobiti "novi format".