tematska sjednica

[VIDEO] Saborski odbor o insajderskom trgovanju u HNB-u: 'Utvrdili smo 500 preknjižbi dionica, no to ne znači da se njima trgovalo'

27.01.2022 u 15:47

Bionic
Reading

Odbor za financije i državni proračun Hrvatskog sabora odražava će 40., tematsku sjednicu. Na dnevnom je redu sjednice, "Trgovanje zaposlenika Hrvatske narodne banke vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužena Hrvatska narodna banka"

Na sjednici su guverner HNB-a Boris Vujčić i njegova zamjenica Sandra Švaljek, dok se video vezom javio i šef HANFA-e Ante Žigman.

Uvodno, Vujčić je pojasnio kako su u 'aferi HNB' objavljeni privatni podaci zaposlenika banke uz navodne optužbe o insajderskoj trgovini 41 zaposlenika banke.

'Mi nismo vidjeli ni indicije protuzakonitog trgovanja. Odmah sam pozvao HANFA-u da provjeri što se događalo zadnje 22 godine. Izdao sam interni nalog za provjeru, deset tih ljudi više nisu zaposlenici, troje osoba s popisa nikad nisu ni radili u HNB-u. Ja sam bio dionice banke koje sam prodao prije donošenja zakona koji zabranjuje njihovo držanje. Imamo i pet zaposlenika koji su nam prijavili dionice a nisu na popisu.', rekao je.

Švaljek se nadovezala na guvernera i poručila kako ona može pričati samo o svojem slučaju držanja obveznica Erste banke koji je javno dobro poznat. 'Uložila sam u primarnoj emisiji i držala obvenicu do dospijeća 2017. Bila sam vanjski član savjeta HNB-a u jednom kraćem razdoblju dok sam držala obveznicu. Nit sam bila zaposlena u HNB-u, niti u jednom trenutku, ni tada ni sada nije postojala zakonska zabrana držanja obveznica banaka, velika je razlika između njih i dionica'.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

Rekla je da je preporuku za kupnju obveznice dobila od osobnog bankara niti se na sjednicama u HNB-u o takvim stvarima raspravlja.

Dora Matošić, šefica SKDD objasnila je kako ona vodi evidenciju o vlasnicima svih vrijednosnih papira, te da je bitno reći da njihovi podaci nisu sami sebi svrha. 'Dostavljamo ih raznim subjektima, pravo na pregled imaju imatelji i izdavatelji te regulator te ostali koji dokažu pravni interes. Ti podaci su tajni i mi nemamo ovlasti potvrđivati medijske špekulacije. Istaknula bi da je načelo povjerljivosti koje je jako bitno i mi se tog držimo, bez obzira na ovaj medijski eksces, nismo provjeravali tko što ima u HNB-u, to radi HANFA i to je sve što možemo reći.

  • +8
Boris Vujčić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Šef HANFE poručio je kako je nadzor HNB-a pokrenut i da je napravljeno sve po službenoj dužnosti: 'HANFA utvrđuje je li došlo do trgovanja na temelju povlaštenih podataka. Etičnosti nije predment našeg nadzora i gledamo jesu li sadašnji ili bivši djelatnici HNB-a prekršili zakon'.

'Trenutačno se provjeravaju računi više od 1100 ljudi, što bivših što sadašnjih djelatnika HNB-a nakon čega je utvrđeno da je 58 zaposlenika (bivših i sadašnjih) imalo više 500 preknjžibi dionicama i to ne znači da su provedena trgovanja dionicama. Utvrđena su i ulaganja u obveznice, no radi se o iznimno velikom opsegu podataka i morat ćemo promatrati svaku činjenicu', rekao je Žigman.

Vesna Vučemilović upitala je postoji li kod zaposlenika HNB-a moralna odgovornost i da ako su podaci izašli u javnost kako se radi o 'ozbiljnoj operaciji' što izaziva zabrinutost. Vujčić je odgovorio je rekao kako oni provode interni nadzor i kako je sad najbolje pričekati da završi nadzor HANFA-e. 'Budimo oprezni u ocjenama. Nije moralno optuživati bez dokaza, idemo vidjeti, pokazat će vrijeme...', rekao je uz opasku kako se radi o toliko malim iznosima da čak ni tu nema indicija za neke manipulacije tržištem, osim ako par pojedinaca nije napravilo ste sporne transakcije.

  • +53
Guverner Boris Vujcic odgovarao o trgovanju povlaštenim informacijama Odboru za financije i državni proračun Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

Karolina Vidović Krišto poručila je Vujčiću i Švaljek kako oni nisu zaposlenici HNB-a nego 'zaposlenici hrvatskih građana' i da skrivaju vrh ledene sante insajderske trgovine. 'Možda gospodina Vujčića treba uhititi', poručila je i dodala: 'Vi štitite banke koje daju podatke lihvarskim agencijama, tko to ima pravo na bankarsku tajnu'. Poručeno joj je da širi rasprava u smjeru istrage za koju Vujčić ne može biti krivac.

Vujčić joj je rekao da se rasprava o tome u Saboru vodila više puta i da je se radi na novom zakonu o agencijama za naplatu što nema nikakve veze s današnjom sjednicom.

Branko Grčić rekao je kako se radi o institucionalnom problemu jer se ova problemati odnosi na guvernera, direktore sektora i ostale više dužnosnike HNB-a dok ostali zaposlenici mogu bez ograničenja mogu trgovati vrijednosnim papirima. Dodao je kako je insajdersku trgovinu jako teško dokazati.

'Što se mene tiče, ja se slažem, nitko u HNB-u ne bi trebao imati dionice banaka', potvrdio je Vujčić.