HITNA PROCEDURA

Sabor odlučuje o rezanju plaća u javnim službama

27.03.2009 u 10:24

Bionic
Reading

Sabor je jutros nastavio zasjedanje raspravom o zakonskom prijedlogu po kojemu bi osnovice plaća u javnom sektoru, umjesto Kolektivnog ugovora, utvrđivala Vlada, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić kazao je kako je Vlada spremna preispitati zakon, ako se u idućem razdoblju postigne dogovor sa sindikatima

Zakonom o osnovici plaća u javnim službama propisalo bi se da osnovicu službeničkih plaća u iduće dvije godine uredbom utvrđuje Vlada. Prijedlog je u hitnoj proceduri i na snagu bi trebao stupiti već prvog travnja, a na snazi bi bio dvije godine.

Palarić je uvodno sindikate optužio da su, odbijajući Vladin prijedlog da se osnovica vrati na prošlogodišnju razinu, odnosno da se smanji za šest posto, pokušali pokušali isprovocirati jednostrani raskid Kolektivnog ugovora.

'Vlada na to nije pristala, jer želi poštivati sva ugovorna prava', rekao je Palarić, podsjetivši da su Kolektivnim ugovorom utvrđena i prava na dodatak za noćni rad i prekovremene sate, plaćeni prijevoz itd. 'Ako se sa sindikatima postigne sporazum, spremni smo razgovarati o tome da se ovaj zakon stavi izvan snage i prije isteka roka od dvije godine', kazao je Palarić.

Inzistiranje sindikata na ugovorenoj povišici nazvao je nerealnim, ocijenivši da bi ono za sobom nužno povuklo otpuštanja. Ponovio je da se Vlada na donošenje zakona odlučila kako bi sačuvala radna mjesta i fiskalnu stabilnost u trenutku prelijevanja globalne krize na Hrvatsku.

Prijedlog Vlade podupro je saborski Odbor za Ustav i Poslovnik, ali uz protivljenje oporbenih članova, koji su se složili sa sindikatima da Vlada još nije iscrpila sve druge mogućnosti za uštede