SVE UŽI PROSTOR ZA MANEVAR

S&P snizio rejting Hrvatskoj

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.03.2009 10:02
  • Objavljeno 17.03.2009 u 09:57
financije rezultati

financije rezultati

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Rejting agencija Standard & Poor's snizila je dugoročni rejting Hrvatske za zaduživanje u lokalnoj valuti, s BBB+/A-2 na BBB/A-3, te ujedno potvrdila BBB/A-3 rejting za zaduživanje u stranoj valuti

Prognoza Hrvatsku ostaje negativna a procjena za transfere i konvertibilnost potvrđena je na 'A-'.

Snižen je i rejting Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za zaduživanje u lokalnoj valuti, na BBB/A-3, u skladu s rejtingom Hrvatske, dok je bančin rejting za zaduživanje u inozemnoj valuti potvrđen na BBB/A-3. Prognoza za HBOR je negativna.

'Snižavanje rejtinga odražava naše mišljenje o sve užem manevarskom prostoru hrvatske ekonomske politike u uvjetima jačanja vanjskih pritisaka', objasnila je analitičarka S&P-a Ana Mates. 'Tečajni režim povećava teret prilagode za realno gospodarstvo, dok fiskalnu fleksibilnost pritišće ogromni javni sektor', dodala je.

S druge strane, rejting Hrvatske i dalje podupire političko sidro usmjerenosti na Europsku uniju, općenito snažni gospodarski temelji, te visoki BDP po stanovniku.

Negativna prognoza reflektira vjerojatnost sniženja rejtinga u slučaju otežane dostupnosti i poskupljenja vanjskih izvora financiranja, na koje se uvelike oslanja zaduženo hrvatsko gospodarstvo.

To bi imalo negativne posljedice po tečajni režim, te gospodarske i fiskalne rezultate. Rejting bi mogao biti snižen ako izostane odgovarajući politički odgovor na sužene mogućnosti financiranja vlade i privatnog sektora, odnosno ako se dodatno pogorša stanje u vanjskom okruženju. Ako se pak uvjeti vanjskog financiranja poboljšaju, odnosno ako se proces smanjenja zaduženosti bude odvijao bez teškoća, rejting će biti potvrđen na važećoj razini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi