polarna hladnoća

RWE procjenjuje troškove ledenog vala u Teksasu na 400 milijuna eura: Nitko nije bio spreman za tako hladne uvjete

17.03.2021 u 16:57

Bionic
Reading

Njemačka elektroenergetska kompanija RWE procijenila je da su je problemi s isporukom struje u Teksasu zbog vala polarne hladnoće u veljači do sada stajali oko 400 milijuna eura, napomenuvši da će utjecati na ovogodišnje rezultate

"Nitko nije bio spreman za tako hladne uvjete", naglasio je financijski direktor RWE-a Markus Krebber.

Male su šanse da bi se scenarij vremenskih prilika bez presedana i izoliranih mreža u Teksasu mogao ponoviti u Europi, dodao je Krebber.

RWE je zbog prekida u proizvodnji zbog ledene kiše i vjetra bio prisiljen kupovati električnu energiju po izuzetno visokim cijenama, pretrpjevši gubitke koji se odražavaju u progonozama ovogodišnjeg rezultata.

U kompaniji tako očekuju da bi im prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u odjelu proizvodnje struje u vjetroelektranama na kopnu i fotonaponskim sustavima ove godine mogla biti i više nego upola manja nego u 2020.

U 2020. odjel je zahvaljujući novim kapacitetima povećao prilagođenu EBITDA sedam posto u odnosu na proforma rezultat u 2019., na 472 milijuna eura. Ove bi godine mogla iznositi od 50 do 250 milijuna eura, procjenjuju u kompaniji.

Odjel proizvodnje struje u vjetroelektranama na moru bilježio je 11 posto veću prilagođenu EBITDA, od 1,1 milijardu eura, što u kompaniji pripisuju "vrlo povoljnim" uvjetima vjetra u prvom prošlogodišnjem tromjesečju. U 2021. trebala bi se zadržati na toj razini.

Odjel termoelektrana na ugljen i nuklearnih elektrana povećao je prilagođenu EBITDA 64,4 posto u odnosu na pro forma rezultat u 2019., na 559 milijuna eura.

Prihodi RWE-a porasli su u 2020. godini 4,7 posto, na 13,89 milijardi eura.