ANALIZA TPORTALA

Istražili smo tko vam nudi najjeftiniju struju, ima velikih razlika

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 06.12.2019 14:43
  • Objavljeno 05.12.2019 u 14:52
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Pixell/tportal.hr

Osim HEP-a, koji nudi univerzalnu uslugu, hrvatski potrošači mogu kupovati struju od četiri alternativna opskrbljivača. Provjerili smo tko trenutno nudi najpovoljnije uvjete opskrbe

Cijena struje za hrvatska kućanstva među najnižima je u Europskoj uniji, pokazuju nedavno objavljeni podaci Eurostata.

U posljednje vrijeme računi za struju nisu značajnije rasli. Prema podacima Eurostata, cijena struje u prvoj polovici godine iznosila je 13,21 euro za sto kilovatsati, a u odnosu na isto lanjsko razdoblje porasla je za 0,8 posto.

U isto vrijeme prosječna cijena električne energije u Europskoj uniji uvećana je za pet posto, na 21 euro. Najjeftiniju struju u EU (9,9 eura) plaćaju građani Bugarske, a nižu cijenu od Hrvatske imaju stanovnici Mađarske (11,2 eura), Litve (12,5 eura) i Malte (13,05 eura). S druge strane, najskuplju struju imaju Nijemci (30,9 eura), Danci (29,8 kuna) i Belgijanci (28,4 eura).

Šest godina nakon početka liberalizacije tržišta električne energije HEP i dalje dominira na hrvatskom tržištu te opskrbljuje strujom gotovo 90 posto hrvatskih kućanstava. Iako su alternativni opskrbljivači agresivno ušli na tržište, pokazalo se da nije lako konkurirati nekadašnjem monopolistu, o čemu svjedoči činjenica da se u proteklih nekoliko godina sedam opskrbljivača povuklo s tržišta.

Pored HEP-a, koji kućanstvima nudi tzv. univerzalnu uslugu, trenutno na tržištu aktivno djeluju još četiri tvrtke, od kojih je jedna u HEP-ovu vlasništvu (HEP Opskrba s brendom Hepi).

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Među ostalim opskrbljivačima najveći je RWE Hrvatska u vlasništvu njemačkog energetskog diva, a koji opskrbljuje više od 180.000 hrvatskih kućanstava električnom energijom. Lani je RWE ojačao svoj položaj preuzimanjem energetskog biznisa Hrvatskog Telekoma i tvrtke 220V.

Alternativni opskrbljivači nastoje ponuditi kućanstvima povoljnije uvjete od HEP-a, ali s obzirom na niske HEP-ove cijene, nemaju puno prostora za konkurentsku igru. Provjerili smo kakva je trenutno ponuda na tržištu i tko nudi povoljnije uvjete od HEP-a.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Za usporedbu cijene struje pojedinih opskrbljivača koristili smo se kalkulatorom Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Izračun pokazuje koliko možete uštedjeti ili platiti više u odnosu na HEP-ovu univerzalnu cijenu. Napominjemo da je kalkulator informativnog karaktera i ne uključuje eventualne dodatne popuste opskrbljivača ni ponude s ugovornom obvezom.

Usporedbu cijena izračunali smo na primjerima malog (godišnja potrošnja od 1500 kW), srednjeg (godišnja potrošnja od 3000 kW) i velikog potrošača (godišnja potrošnja od 6000 kW), uz pretpostavku da koriste dvotarifno brojilo i troše dvije trećine struje po višoj, a trećinu po nižoj tarifi.

tportal

Izvor: HERA / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Izračun pokazuje da na tržištu postoje tri tarife povoljnije od univerzalne usluge, pri čemu najveću uštedu osigurava tarifa tvrtke GEN-I Hrvatska. Dvije tarife skuplje su od HEP-ove 'univerzalne', a najviše odstupa tarifa tvrtke Proenergy pod nazivom 'bez obveze'.

U slučaju da se odlučite na promjenu opskrbljivača, svakako detaljno proučite uvjete s obzirom na to da opskrbljivači obično nude pogodnosti novim korisnicima. U pravilu možete ostvariti popust u ovisnosti o trajanju ugovorne obveze, ali provjerite je li taj popust jednak cijelo trajanje obveze.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!