Dmitrij Peskov:

Rusija je spremna povećati tranzit plina kroz Ukrajinu pod određenim uvjetima

13.10.2021 u 13:05

Bionic
Reading

Rusija je spremna povećati tranzit plina kroz Ukrajinu, ako EU poveća kupnju i Kijev predloži konkurentne uvjete tranzita, izjavio je u srijedu glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov

Prema njegovim riječima, glavni adresati Kijeva za rješavanje pitanja održavanja tranzita "su kupci plina u Europi odnosno europske tvrtke".

"Oni mogu zaključiti novi dugoročni sporazum s Rusijom o povećanim količinama, uzimajući u obzir rastuću potražnju za plinom. Da biste nešto prevezli kroz Ukrajinu, trebate nekoga da to kupi, a to su naši kupci u Europi", rekao je Peskov.

Naglasio je da će u tom slučaju Rusija ispuniti sve svoje tranzitne sporazume.

"Predsjednik je više puta rekao da će, ako nastave kupovati naš plin, povećaju ugovore i ako Ukrajina dadne konkurentne komercijalne ponude, sve i dalje funkcionirati", uvjerava Peskov.

Također je napomenuo da je Rusija maksimalno povećala isporuke plina u Europu, prema postojećim ugovorima.

"Može se reći da Rusija besprijekorno ispunjava sve ugovorne obveze", istaknuo je.

Na pitanje isporučuje li se plin izvan ugovora, Peskov je primijetio da se "ništa ne može isporučiti izvan ugovora". "Kako? Besplatno?", odvratio je.

U utorak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako je za tu državu u svakom slučaju važno očuvati tranzit ruskog plina u Europu preko svog teritorija, kako ne bi pretrpjela financijske gubitke.

Sporazum između Rusije i Ukrajine o opskrbi i tranzitu plina, potpisan 2019., istječe 2024. godine. U Kijevu su rekli da bi željeli odmah sklopiti ugovor o tranzitu plina kroz Ukrajinu, ne čekajući 2024. U Ukrajini vjeruju da bi to bilo jamstvo za nastavak tranzita.

Kijev je više puta izjavio da provedba projekta Sjeverni tok 2 predstavlja prijetnju energetskoj sigurnosti Ukrajine. Ruska strana je više puta naglasila da je projekt komercijalni i da se provodi zajedno s europskim partnerima.