nije stala opskrba

Plin i dalje stiže u Mađarsku preko Ukrajine, taji se ime tvrtke koja ga isporučuje

04.10.2021 u 15:12

Bionic
Reading

Mađarska je i u ponedjeljak dobivala plin preko Ukrajine, objavio je mađarski operater cjevovoda FGSZ, ne htijući navesti ime trgovačke tvrtke koja ga isporučuje

Prema dugoročnom ugovoru koji je stupio na snagu prošlog petka, ruski proizvođač plina Gazprom opskrbljivat će ​​Mađarsku plinom preko Srbije i Austrije umjesto preko Ukrajine.

Operater plinovoda FGSZ potvrdio je Reutersu da je 1. listopada pokrenuo novi interkonektor kojim će plin stizati iz smjera Srbije.

Ukrajina će zbog novog ugovora Mađarske i Gazproma ostati bez tranzitnih pristojbi, a neće moći više ni uvoziti plin obrnutim smjerom, preko Mađarske. Kijev je koristio tu opciju od 2015. kako ne bi morao kupovati plin izravno od Rusije, napominje Reuters.

"Ako (trgovačko) poduzeće nabavi plin preko Ukrajine, može nastaviti koristiti plinovod koji dolazi iz Ukrajine i trenutni podaci o isporukama pokazuju da danas iz Ukrajine stiže slična količina plina kao i novim plinovodom iz Srbije",  objavio je FGSZ.

Dodaju i da kao operater sustava prijenosa ne mogu otkriti identitet trgovačke tvrtke.

Plin su Mađarskoj, pored Gazproma, isporučivali deseci tvrtki, različitim pravcima, istaknuo je mađarski operater, a plinovod iz Ukrajine tek je jedan od njih.

Čelnik ukrajinskog operatera za tranzit plina Sergej Makogon objavio je u postu na Facebooku da Gazprom nije nastavio s tranzitom kroz Ukrajinu prema Mađarskoj.

"Iz Ukrajine u Mađarsku trenutno stiže nešto plina, ali to nije tranzit već reeksport plina europskih trgovaca koji su ga držli u podzemnim skladištima u Ukrajini", tumači Makogon.