ukrajinska kriza

Srbija zaustavlja izvoz pšenice, brašna, kukuruza i ulja, Vučić: 'Nalazimo se u najvećoj krizi od 1945. godine'

08.03.2022 u 22:22

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija biti u velikom problemu ukoliko EU zabrani uvoz svih energenata iz Rusije i da je NIS već u potrazi za uvozom nafte iz trećih zemalja, a da je Vlada donijela odluku da se država, ukoliko do toga dođe, odriče trošarina. Vučić je rekao da od četvrtka neće biti izvoza brašna i pšenice i kukuruza i ulja

Upozorio je da je u protekla 24 sata došlo do velikih poremećaja u svijetu.

“Srbija je u problemu ako EU zabrani uvoz svih energenata, jer ih nemamo otkuda dobiti. Ne može nafta ni plin pasti s neba”, rekao je Vučić, prenosi N1.

“Već tražimo odakle bismo to mogli nabaviti i već smo reagovali sa NIS-om koji traži uvoz iz trećih zemalja i donijeli smo danas odluku. Pripremeljna je odluka Vlade o izuzimanju određene robe od plaćanja trošarina u 2022. godini i to će se odnositi, ako bude potrebe, na naftu iz trećih zemalja, tu na trošarinama nemamo velike prihode, odričemo se kao država toga, da bismo osigurali punu opskrbljenost tržišta”, rekao je gostujući na TV B92.

Rekao je da se sada “nalazimo u krizi najvećoj od 1945. godine”.

Vučić je rekao da od četvrtka neće biti izvoza brašna i pšenice i kukuruza i ulja. “Prethodna dva dana je toliko skočio izvoz pšenice i brašna, da ga moramo zabraniti”, kaže.