DETOKSIKACIJA NA MURTERU

Rusi snube uglednog arhitekta za hotel vrijedan 100 milijuna eura

29.11.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Zdravstveno-hotelski kompleks vrijedan oko 100 milijuna eura, s ukupno 750 postelja u hotelima i vilama te sadržajima poput 'detoksikacijskog medicinskog centra', gradit će se u uvali Jazina u mjestu Tisnom na otoku Murteru. Budući kompleks u vlasništvu je Alekseja Frolova, ruskog biznismena koji se u toj državi bavi naftnim i plinskim biznisom te hotelijerstvom

Rusko ulaganje na Murteru izvjesno je još otkako je njihova hrvatska tvrtka Aqua Relaxio potkraj 2014. za 30 milijuna kuna od općine kupila 65 tisuća četvornih metara zemljišta, na natječaju na kojemu je jedina sudjelovala. Svoju ozbiljnost investitori su potom dokazali dostavivši bankovne garancije za realizaciju projekta vrijedne čak 105 milijuna eura.

Dio medija prošlog tjedna požurio je objaviti da će 'za dva tjedna biti predstavljeni vizuali prvog hotela za detoksikaciju' te da će ga projektirati ugledni zadarski arhitekt Nikola Bašić, no i investitori i sam Bašić za tportal su potvrdili da projekt još uvijek nije u toj fazi realizacije, niti je definirano da će na njemu raditi baš ovaj arhitekt. Dana 8. prosinca, naime, u Općini Tisno bit će održana tek prezentacija namjera ulagača, nakon čega slijedi preciziranje budućih sadržaja i ulaznih parametara za izmjenu urbanističkog plana, a potom eventualno projektiranje.

'Hrvatski arhitekt koji bude angažiran na ovom projektu surađivat će s našom dizajnericom iz Rusije, koja je inače radila na ostalim hotelima u našem lancu. Razgovarali smo s gospodinom Nikolom Bašićem i iskreno se nadamo da ćemo baš s njime postići dogovor', kazala je za tportal direktorica tvrtke Aqua Relaxio Anastasia Petričević. Potvrdila je da investitori namjeravaju izgraditi kompleks najviše kategorije koji će kao osnovnu djelatnost imati zdravstveni turizam i biti otvoren cijele godine. Dosad se spekuliralo da bi posao u njemu moglo pronaći između 350 i 400 ljudi. 'Imamo snažnu podršku Općine Tisno, a službeno smo i podnijeli kandidaturu za status strateškog državnog projekta u turizmu', potvrdila je Petričević.

Arhitekt Nikola Bašić tvrdi da je s ruskim investitorima u procesu pregovora i slijedom toga ne vidi smisao komentiranja posla u kojemu zasad ni na koji način ne sudjeluje - pa tako ni skorašnje prezentacije u Općini Tisno. Pretpostavlja da će konzultanti koje je angažirao investitor tek 'projicirati namjere za taj prostor'.

Pokvarili mu avangardu pod zemljom

Sam Bašić je, inače, rodom s Murtera, a s ulagačem Frolovom veže ga i podatak da je ovaj prije sedam godina kupio jednu kuću koju je upravo on projektirao. Riječ je o 'podzemnom, zatrpanom objektu' koji je u svoje doba predstavljao gotovo avangardu, no novi vlasnici na njemu su naknadno intervenirali i preobličili ga. 'Nedavno sam imao priliku vidjeti kuću i iznenaditi se snagom transformacije', diplomatski Bašić izražava svoje nezadovoljstvo.

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin nije bio dostupan za komentar, no poznato je da prema ugovoru sklopljenom prije dvije godine investitori moraju početi s gradnjom najkasnije potkraj 2019., premda svi vjeruju da će se to dogoditi znatno ranije. Osim urbanističkog i arhitektonskog definiranja kompleksa, potrebno je upisati sve čestice zemlje, utvrditi granice pomorskog dobra i izdati koncesiju za njegovo korištenje.