DELEGACIJA IZ HRVATSKE

Hrvatska na sajmu u Berlinu: 'Potencijal našeg zdravstvenog turizma je ogroman'

09.03.2023 u 13:50

Bionic
Reading

Po prvi puta na sajmu ITB Berlin zdravstveni turizam bio je predstavljen u samostalnom paviljonu, a delegacija iz Hrvatske, u sastavu Lana Petrović iz HGK Sektora za turizam, Ivana Kolar iz tvrtke Julius Rose te potpredsjednica Udruženja hotelijera pri HGK te Ernest Svažić iz Ernest solutions i Ivan Rendulić iz Rex Rea, prezentirali su zdravstveni turizam Hrvatske, te njegov razvoj kao i potencijal kako na domaćem tako i na međunarodnom turističkom tržištu

'Sigurnost Hrvatske kao destinacije i usklađenost javnih i privatnih dionika zdravstvenog turizma, posebno je došlo do izražaja kroz protekle izuzetno teške pandemijske godine u kojima je Hrvatska ostvarila zavidne rezultate', rekla je Lana Petrović te je istaknula kako je u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH sve više usmjeravanje ka posebnim oblicima turizma, pri čemu je zdravstveni turizam sa najvećim potencijalom, te je od iznimne važnosti za razvoj cjelogodišnje i kontinentalne turističke ponude.

Potpredsjednica Udruženja hotelijera pri HGK Ivana Kolar sudjelovala je u organizaciji programa kao sve aktivnija predstavnica međunarodne suradnje i umrežavanja važnih dionika, kako poduzetnika, tako i udruženja koja sudjeluju u donošenju ključnih političkih odluka za daljnji razvoj zdravstvenog turizma.

'Kad je riječ o novitetima u zdravstvenom turizmu i povezivanju tradicionalnih načina liječenja iz različitih kultura tu je ogroman potencijal hrvatskog turizma kao cjelogodišnje destinacije. Hrvatska sigurno ima mnogo potencijala za razvoj selektivnih oblika turizma koji se mogu koristiti veći dio godine ili svih 12 mjeseci', istaknula je Kolar koja je također moderirala panel o Ženama u zdravstvenom turizmu, a upravo rodna ravnopravnost bila je kao tema prvi puta prisutna u centralnom programu ITB sajma.

U programu su sudjelovali brojni međunarodni stručnjaci iz Europe, Indije i UAE. Medicinski paviljon posjetio je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i pokazao zadovoljstvo prezentacijom Hrvatske.

HGK je godinama bila ključna poluga i udruženje koje je aktivno predstavljalo razvoj hrvatskog zdravstvenog turizma, a na tome će raditi i u budućnosti. Ove godine ITB nagrada za doprinos razvoju zdravstvenog turizma dodijeljena je Indiji, koja je predstavila svoje tradicionalne vrijednosti medicinskog turizma, a prošle godine istovjetnu nagradu primila je upravo Hrvatska.