Nakon šest godina

Rusi i čovjek najzaslužniji za privatizaciju Croatia osiguranja žele preuzeti Gredelj

Bionic
Reading

Nakon što su potencijalni strateški partneri dubinski snimili domaćeg proizvođača vagona, tvrtku Gredelj, koja je već šest godina u stečaju, za njeno preuzimanje stigle su dvije ponude - jedna iz Rusije, druga iz Kanade

U Gredelj želi ući kanadska kompanija Transport LDT te rusko-hrvatski konzorcij koji čine LocoTech iz Moskve (ruska verzija Gredelja) te konzultantska kuća iz Hrvatske KF Partners.

Kanađani za Gredelj nude 45 milijuna eura, no prijavi nisu priložili bankarsku garanciju, već dokaz o posjedovanju spomenutog novca, doznaje Večernji list.

Rusko-hrvatski partneri nude pak 47 milijuna eura s mogućim odstupanjima plus/minus deset posto iznosa, ovisno o nalazima dubinskog snimanja tvrtke, koje je u tijeku ovih dana.

Odbor vjerovnika Gredelja procijenio je da je rusko-hrvatska ponuda povoljnija za kompaniju zbog slične poslovne strategije jer vjerovnici žele zadržati i nastaviti proizvodnju.

'Iz svih razgovora koje sam vodio s vjerovnicima proizlazi njihov zajednički stav i njihova procjena da održavanje djelatnosti stečajnog dužnika i nastavak poslovanja imaju tržišnu i gospodarsku perspektivu', rekao je Večernjem stečajni upravitelj Gredelja Tomislav Đuričin.

  • +8
Prosvjed radnika Gredelja u stečaju Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Doznaje se da su pregovori o preuzimanju Gredelja s rusko-hrvatskim partnerima u visoko odmakloj fazi. Zagrebačka tvrtka KF Partners podružnica je slovenske konzultantske kuće KF Finance, jedne od najvećih regionalnih financijsko-savjetničkih kuća, koja ima 120 zaposlenika, urede u devet zemalja i pod upravom ima imovinu od 600 milijuna eura.

KF Finance, koje vodi Bojan Kunovar, bave se naplatom dugova, financijskim savjetovanjem, upravljanjem imovinom i svim drugim vrstama posredovanja kod preuzimanja i spajanja.

Hrvatsku podružnicu KF Partners vodi pak Ivan Fabijančić, ujedno suosnivač tvrtke pokrenute 2014. godine. Prema podacima Poslovne Hrvatske, temeljni kapital KF Partnersa financiran je 50 posto stranim kapitalom, a tvrtka osnovana 2017. i bez zaposlenika ostvarila je iste godine ukupni godišnji prihod od 150 tisuća kuna. KF Partners je tijekom iste godine imao više od 125 tisuća kuna neto dobiti.

  • +7
Bivši TŽV Gredelj Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ivan Fabijančić je prije pokretanja KF Partnersa radio u Deutsche Banku, Erste banci i Deloitteu. Prije što je osnovao KF Partners radio je u Croatia osiguranju, gdje je bio član Uprave i, kako se navodi na internetskoj stranici KF-a Finance, upravo je on zaslužan za uspješnu privatizaciju najveće domaće osiguravajuće kuće i njenu prodaju Adris grupi.

Zanimljivo je to što je Fabijančić i direktor ove godine osnovane tvrtke Viator Aeternus, registrirane za djelatnost odmarališta i sličnih objekata za kraći odmor te pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, a bez zaposlenika. Bio je i jedini osnivač i direktor konzultantske tvrtke F4U Capital, osnovane 2014. godine i također bez zaposlenika, koja je iste godine ostvarila 175 tisuća kuna prihoda, isključivo od poslova izvan granica Hrvatske, i neto dobit od 93 tisuće kuna. Godinu kasnije tvrtka je imala svega 100 kuna prihoda, ali je zato natukla gubitak od 62.800 kuna, koji je 2016. smanjen na 2100 kuna, iako nije imala nikakav prihod. Tvrtka je nastavila životariti i 2017. godine uz prihod od 1900 i dobit od 200 kuna.

Usto, Fabijančić je jedan od osnivača i suvlasnik ove godine osnovane tvrtke Golubov kamen, registrirane za kupnju i prodaju vlastitih nekretnina. Golubov kamen nema zaposlenika. Također je jedan od osnivača i suvlasnika tvrtke Hoteza, osnovane 2015. godine i registrirane za djelatnost oglašavanja preko medija. Ta je pak tvrtka, također bez radnika, prihod ostvarila samo 2015. godine, i to od 47.800 kuna, kada je imala i neto dobit od 700 kuna, da bi 2016. imala gubitak od 22.700 kuna, koji je 2017. smanjen na 16.200 kuna.

Fabijančić je opet jedan od osnivača i suvlasnika prošle godine pokrenute tvrtke Funny Sticks, registrirane za djelatnost restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane. Ta je pak franšizna kiosk-slastičarnica na zagrebačkom jezeru Jarun prošlu godinu zaključila bez ikakvih prihoda, s minusom od 5500 kuna i dugom prema dobavljačima od 300 kuna, što i nije loš rezultat s obzirom na to da nije imala nijednog zaposlenika.

  • +14
Kazalište Luda kuća u sklopu kojeg je Mosorog Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Lani je Fabijančić bio i jedan od osnivača i suvlasnika j.d.o.o.-a Mosorog, registriranog za djelatnosti pripreme i usluživanja pića. Mosorog je zapravo kafić u sklopu zagrebačkog Ludilišta Luda kuća, koji se nalazi u prostorijama bivšeg kina Mosor, a osnivači i vlasnici ovog kazališta su Rene Bitorajac i Branko Đurić Đuro. Mosorog je zanimljiv i po tome što odskače od ostalih tvrtki s kojima je povezan Fabijančić po tome što ima čak tri zaposlenika s prosječnom plaćom od 2845 kuna. Čini se da su ove godine odlučili biti širokogrudniji prema njima jer im se prema oglasu za posao objavljenom u travnju ove godine obećava plaća od 3500 do 7000 kuna. Mosorog je prošle godine imao 145 tisuća kuna prihoda i 31.900 kuna neto dobiti, od kupaca je potraživao 10.000 kuna, ali je dobavljačima bio dužan 37.300 kuna.

Upitali smo Fabijančića za komentar potencijalne akvizicije, no u trenucima pisanja teksta nije bio dostupan za razgovor.