NAJBOLJI NA SVIJETU

Rohatinski primio nagradu

05.03.2009 u 19:31

Bionic
Reading

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski primio je u Londonu nagradu za najboljeg guvernera na svijetu u 2008. godini, a u svom je govoru prilikom preuzimanja nagrade izjavio da druge banke, međunarodne financijske institucije poput MMF-a i naše unutrašnje institucije nisu bile oduševljene time što je poduzeo, prenosi HTV

'Najvažniji rezultat tih mjera je da smo uspjeli smanjiti vanjski dug banaka i pad u kreditima sa 25 posto u 2006. na 11 posto u 2008. Bilo je to dovoljno brzo i nije došlo do usporavanja ekonomije', kazao je.

Mjesečnik The Banker, koji pripada publikacijama grupe najutjecajnijih europskih financijskih novina Financial Times, dodijelio je guverneru Hrvatske narodne banke, podsjetimo, dva priznanja za proteklu godinu - priznanje za najboljeg guvernera Europe i najboljeg središnjeg bankara 2008. godine u globalnim razmjerima.

Časopis Banker, koji od 1926. godine prati financijska kretanja u svijetu, kao i svake godine, u svom siječanjskom broju objavljuje izbor najboljeg regionalnog guvernera i guvernera godine u svijetu, na temelju ocjena uredništva i istraživanja provedenog među bankarima i ekonomskim analitičarima.

Za prethodnu godinu, primjerice, istovjetna priznanja pripala su čelnom čovjeku Europske središnje banke Jean-Claudeu Trichetu.