INICIJATIVA LABURISTA

'Rohatinski mora zabraniti deviznu klauzulu!'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 07.12.2010 16:07
  • Objavljeno 07.12.2010 u 16:07
Dragutin Lesar 2

Dragutin Lesar 2

Izvor: Cropix / Autor: Damir Glibusic / CROPIX

Čelnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar uputio je u utorak guverneru HNB-a Željku Rohatinskom otvoreno pismo u kojem od njega traži da zabrani deviznu klauzula za kredite. Zabrana bi se, objasnio je Lesar, odnosila, osim na buduće, i na sve postojeće kreditne ugovore

Laburisti smatraju da banke imaju dovoljno rezervi da pokriju eventualne gubitke nastale takvom odlukom.

'U prvih šest mjeseci banke su ostvarile dobit od 2,22 milijarde kuna. Od toga je nekih 500-600 milijuna kuna došlo upravo zahvaljujući instrumentu devizne klauzule', naglasio je Nikola Vuljanić potpredsjednik stranke.

Ukidanjem klauzule, istaknuo je Lesar, kuna bi napokon postala nacionalna valuta, a ne bi bila, kao što je sad slučaj, tek puko transakcijsko sredstvo, 'korak od robe i usluge do franka i eura'.

Hrvatski laburisti smatraju da bi ukidanjem devizne klauzule u potpunosti nestale spekulacije s tečajem, zbog čega sada HNB iz tjedan u tjedan brani kunu.

'Banke dosad nisu snosile cijenu krize ni za jednu lipu, već su se samo bogatile na račun građana i gospodarstva. U slučaju devalvacije, bez valutne klauzule, došlo bi do podjele rizika između banaka, građana i tvrtki', rekao je Lesar.

Na tvrdnje guvernera Željka Rohatinskog da bi ukidanjem valutne klauzule došlo do valutne neravnoteže jer su dvije trećine štednje u devizama, Lesar je naglasio da se s time ne slaže jer je štednja u Hrvatskoj velika i banke se iz Hrvatske ne bi povlačile.

'Štednja u devizama znači i isplatu u devizama, ali zanimljivo je da, kad je riječ o štednji u kunama, banka ne daje deviznu klauzulu kad vam uzima novac. Onda dobro, na štednje u kunama banke moraju obračunati kamate i deviznu klauzulu ako se ovoga boje. Onda idemo izjednačiti ulogu depozita i kredita', poručio je Lesar.

Laburisti svoju inicijativu temelje na Zakonu o HNB-u i Zakonu o deviznom poslovanju gdje je kuna izričito označena kao jedino sredstvo plaćanja. Valutna klauzula je nasljeđe iz bivše Jugoslavije i vremena kad su se banke branile od hiperinflacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi