NOVO UPOZORENJE

Rohatinski: Idemo u smjeru katastrofe!

11.11.2010 u 09:16

Bionic
Reading

Guverner HNB-a Željko Rohatinski, koji je ipak došao u Opatiju, iako nije aktivno sudjelovao na savjetovanju ekonomista, novinarima je otkrio da čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet nije ni malo optimističan glede ekonomskog napretka Hrvatske. Štoviše, prenio je Rohatinski, Trichet mu je poručio da u ovakvim uvjetima – zemlja ide ravno u katastrofu.

'Na redovnom godišnjem sastanku predsjednika ECB-a sa mnom, kao guvernerom središnje banke zemlje kandidata, Trichet je kazao da s ovakvim rastom jediničnih troškova rada i fiskalnog deficita, u kombinaciji sa stabilnim tečajem, zemlja ide ravno u katastrofu. Katastrofa je možda presnažna riječ, ali je smjer, trend kretanja jasan', upozorava Rohatinski, dodajući da Trichet pritom nikako ne misli da treba mijenjati tečaj, piše Novi list.

Poruku čelnika ECB-a, kaže, još nije stigao prenijeti Vladi, nije bilo prilike, budući da već dulje vrijeme s Vladom nije u kontaktu. Kao i Rohatinski, sličan problem navodno ima i misija MMF-a, koja se nalazi u redovnom posjetu Hrvatskoj, ali ne može do premijerke, ni ministra financija.

Rohatinski naglašava kako, obzirom na stupanj euriziranosti ukupne ekonomije, te visinu vanjskog i valutno indeksiranog domaćeg duga, stabilan tečaj nema realnu alternativu.

Dodaje da još možda godinu dana možemo ovako izdržati, jer novca vani ima, no upozorenje iz ECB-a valja ozbiljno shvatiti jer prijeti potpuni gubitak konkurentnosti sa svim mogućim implikacijama.

I Željko Lovrinčević, premijerkin osobni savjetnik, premetnuo se u kritičara Vladine sporosti u provođenju programa gospodarskog oporavka koji je sam pisao. Dok premijerka poziva na konsenzus, Lovrinčević kaže da u ovim uvjetima tražiti 'konsenzus svih sa svima nemoguća misija', te da Vlada mora donositi odluke, preuzeti odgovornost.

'Ili ćemo se sami fiskalno prilagoditi, ili će doći do nekontroliranog prilagođavanja, a to znači: rušenje tečaja ili aranžman s MMF-om', kazao je. On vidi da će javni dug do kraja mandata ove Vlade narasti na 57 posto BDP-a, a inodug na 103 posto BDP-a, piše Novi list.