TOMISLAV PRESEČAN:

'Riješit ćemo se euroizacije tek kad uvedemo euro'

23.09.2011 u 08:15

Bionic
Reading

'Hrvatska će se riješiti euroizacije tek nakon što uvede euro', zaključio je viceguverner Hrvatske narodne banke (HNB) Tomislav Presečan u predavanju na šestom skupu održanom u spomen na dr. Antu Čičin-Šaina, prvog guvernera samostalnog HNB-a i prvog veleposlanika Hrvatske u Irskoj

Činjenicu da su Hrvati ponosni na stabilnu kunu, ali unatoč tome štede u eurima Presečan je objasnio negativnim iskustvima iz bivše države, u kojoj su 'ljudi gubili svoju životnu ušteđevinu, strana valuta im je oduzimana radi viših društvenih interesa, a inflacija je bila ugrađena u fundamente ekonomskog sistema'.

Prema njegovom mišljenju, obrazac dosadašnjeg ponašanja hrvatskog stanovništva neće se promijeniti, čak i da Sabor prihvati inicijative za uklanjanje valutne klauzule iz kreditnih ugovora.

Govoreći o aktualnoj krizi eura, Presečan je ustvrdio da je uzrok problema fiskalna nedisciplina. 'Da je poštovana gornja granica ograničenja, ne bi bilo potrebe za stabilizacijskim fondovima, za otkupom državnih obveznica, što poduzima Europska središnja banka, niti za razmatranjem mogućnosti uvođenja obveznica', rekao je viceguverner.

Vlade država članica EU-a, kao i hrvatska Vlada, bit će primorane provesti strukturne reforme da bi potaknule rast i prihode svojih građana, jer se u protivnom mogu samo nastaviti zaduživati, smatra Presečan.

'Ni biračko tijelo ni političari ne mogu očekivati da država može i dalje posuđivati i distribuirati sredstva raznim interesnim skupinama', poručio je Presečan, dodajući da je dužnost svakog odgovornog političara detaljno objasniti osnovne činjenice gospodarskog života biračima.

Tradicionalno godišnje predavanje 'Ante Čičin-Šain', posvećeno prvom guverneru samostalne Hrvatske narodne banke i prvom veleposlaniku Republike Hrvatske u Irskoj, organizira Irsko-hrvatska poslovna udruga. Predavanja o aktualnim ekonomsko-financijskim temama održavaju se šestu godinu zaredom, naizmjence u središnjim bankama Hrvatske i Irske.

Tema ovogodišnjeg skupa bila je kriza u eurozoni i pouke te krize za Hrvatsku, a uz predavanje viceguvernera HNB-a Tomislava Presečana, uzvratno izlaganje održao je Colm McCarthy, predavač ekonomije na University College Dublin.