dobro i za okoliš

Revolucionarni materijal koji će zamijeniti plastiku

06.11.2021 u 10:37

Bionic
Reading

Održivi start-up Notpla kreirao je istoimenu jestivu i biorazgradivu ambalažu od morskih algi i biljaka.

Naziv prozirne ambalaže također je prilično proziran i kratica je od engleskih riječi 'not plastic'. Notpla pakiranje već se koristi za zadržavanje tekućine u Ooho proizvodu, koju sportaši mogu jesti ili piti.

"Notpla je start-up tvrtka za održivu ambalažu napravljenu od morskih algi, s kojom tvrtka nastoji učiniti da ambalaža, kakvu poznajemo, prirodno nestane", rekao je za Dezeen stariji kreativni direktor Superuniona Mark Wood.

Brending agencija Superunion kreirala je naziv Notpla i vizualni identitet za start-up. To uključuje animirani logo koji podsjeća na posudu koja je napunjena vodom i vidljiva je samo kada je napunjena, kao u slučaju prozirnog pakiranja.

Wood je objasnio da svake godine bacamo oko osam milijuna tona plastike u oceane, dodajući: "Ponašanje diljem svijeta mora se promijeniti kada je u pitanju plastika za jednokratnu upotrebu." može se kompostirati kod kuće za četiri do šest tjedana.

U Notpli kažu da su alge održivi materijal za pakiranje, budući da se podvodna biljka ne mora natjecati za plodno tlo s drugim kulturama. Osim toga, alge, kao i druge zelene biljke, koriste ugljični dioksid za obavljanje fotosinteze. Tako ga ispumpavaju iz atmosfere i vraćaju kisik.

Startup Notpla također stoji iza proizvoda Ooho, koji je izrađen od ekološki prihvatljive ambalaže. To su vrećice punjene tekućinom u kojoj trkači uživaju tijekom sportskih događaja. Godine 2019. Ooho je testiran na Londonskom maratonu, gdje su trkači tijekom trčanja koristili vrećice napunjene sportskim napitkom Lucozade.

Dizajneri iz Notple također su proizveli manje verzije Ohohoa koje su dizajnirane da zadržavaju tekućinu, kao što su pasta za zube, kava i krema za sunčanje.

"Krajnji cilj je spriječiti proizvodnju milijarde jednokratne plastične ambalaže pružanjem pozitivne alternative", rekao je Wood. Dodao je kako vjeruje u promjene na području plastičnog otpada korištenjem Notpla biorazgradive ambalaže.

Notpla je prije bila poznata kao Skipping Rock Lab. Osnovali su je 2014. Rodrigo Garcia Gonzalez i Pierre Paslier dok su studirali inženjerstvo inovativnog dizajna.