Nova metoda

U Ruđerovom laboratoriju razgradili PET plastiku u alkoholnim parama na sobnoj temperaturi

25.01.2021 u 15:43

Bionic
Reading

Međunarodna unija za čistu i primijenjenu kemiju još je 2019. uvrstila mehanokemiju među deset kemijskih inovacija koje će promijeniti svijet. Učinkovita mehanokemijska razgradnja PET-a sve dosad nije bila opisana u znanstvenoj literaturi, a sad je i to moguće zahvaljujući radu istraživača s Instituta Ruđer Bošković

Najnoviji rezultati istraživanja kemičara Instituta Ruđer Bošković (IRB) pokazuju da mehanokemijsko mljevenje i starenje, kao dvije komplementarne tehnike u čvrstom stanju, pri sobnoj temperaturi i tlaku, posjeduju izniman potencijal za alkalnu razgradnju otpadne PET plastike i na većim skalama.

Rezultati su objavljeni u uglednom časopisu ChemSusChem, a zbog izuzetno dobrih recenzija, kojima se ovaj rad svrstao među pet posto top publikacija u području, zaradio je i VIP status i naslovnicu ovog uglednog časopisa.

Istraživanje je pokazalo da se proces razgradnje PET-a učinkovito odvija pri visokim relativnim vlažnostima zraka i blago povišenoj temperaturi. Međutim, ako se depolimerizacija izvodi u parama alkohola pri sobnoj temperaturi od 25 Celzijevih stupnjeva, pretvorba PET-a u tereftalnu kiselinu doseže visokih 99 posto.

Istražujući mogućnost primjene kugličnog mljevenja u procesu depolimerizacije otpadne PET ambalaže i tekstila, dr. sc. Vjekoslav Štrukil iz Laboratorija za fizikalno-organsku kemiju uspješno je pri sobnoj temperaturi i tlaku razgradio PET na monomer tereftalnu kiselinu, koja je ujedno i polazna sirovina za proizvodnju ove plastike.

Dio eksperimenata započeo je uoči zatvaranja u ožujku, a zatim nas je još pogodio i potres, što je usporilo odnosno potpuno onemogućilo istraživanja. Dio rezultata istraživanja zauvijek je izgubljen pa je trebalo sve ponoviti.

U međuvremenu rodile su se neke nove ideje pa je Štrukil povratkom na radno mjesto krajem svibnja fokus istraživanja usmjerio na starenje PET plastike u parama različitih tekućih faza poput acetonitrila, metanola ili etanola.

'Pomalo iznenađujuće, pare jednostavnih alkohola pokazale su se kao još efikasniji medij za razgradnju PET-a pri sobnoj temperaturi i tlaku', objašnjava dr. Štrukil.

Plastičnim bocama godišnje zatrpamo površinu Silbe

Prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 2018. na hrvatsko tržište plasirano je gotovo 490 milijuna komada PET boca, dovoljno za prekrivanje površine otoka Silbe. Za razliku od plastičnih materijala poput polietilena iz plastičnih vrećica, polipropilena u ambalaži za hranu ili polistirena u čašicama za kavu ili jogurt koji su kemijski vrlo inertni, PET je podložan razgradnji odnosno depolimerizaciji na sastavne dijelove. 

Publicirani rezultati pokazuju da mehanokemijsko mljevenje i starenje, kao dvije komplementarne tehnike u čvrstom stanju, također posjeduju potencijal za alkalnu razgradnju otpadne PET plastike i na većim skalama.

Uzimajući u obzir veliku količinu PET-a u okolišu kao polazne sirovine za dobivanje monomera, opisana metodologija bi mogla poslužiti kao platforma za razvoj novih, visokoučinkovitih i ekološki prihvatljivih postupaka proizvodnje tereftalne kiseline iz otpada umjesto iz neobnovljivih izvora kao što su fosilna goriva.