ANALIZA TPORTALA

Rekordna godina: Crveni križ ubrao 110 milijuna kuna!

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 28.09.2015 06:54
  • Objavljeno 28.09.2015 u 06:54
Crveni križ 1

Crveni križ 1

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Mirkovic/PIXSELL

Prošla godina bila je rekordna za Hrvatski Crveni križ (HCK) kada je riječ o donacijama. Katastrofalne poplave mobilizirale su čitavo društvo i HCK je prikupio gotovo 80 milijuna kuna. Posljedično to je podiglo i ukupne prihode HCK-a koji su lani iznosili 109,3 milijuna kuna. Za usporedbu, kada je 'uobičajena' godina, prihodi su mu 30-ak milijuna kuna

Navedene brojke odnose se samo na središnjicu HCK-a. Uz nju djeluje i više od stotinu gradskih, općinskih i županijskih društava Crvenog križa. Iako svi oni čine jedan savez, ne postoji njihovo objedinjeno financijsko izvješće.

Naime, podružnice kao i središnjica HCK-a imaju status zasebnih pravnih osoba te ne postoji zakonska obaveza sastavljanja godišnjeg konsolidiranog financijsko izvješće. Pojedinačni rezultati poslovanja javno su dostupni preko Registra neprofitnih organizacija Ministarstva financija.

Troškovi plaća 11 milijuna kuna

U ovom tekstu usredotočit ćemo se samo na rad središnjice HCK-a. Njezin je glavni operativac posljednje dvije godine 44-godišnji Robert Markt. Na funkciju izvršnog predsjednika imenovan je u prosincu 2013., a mandat mu traje četiri godine. Član je HDZ-a.

Središnjica HCK-a zapošljava 70-ak ljudi na čije se plaće godišnje izdvoji 11 milijuna kuna. Lani kad su prihodi zbog rekordnih donacija bili veći od 100 milijuna kuna, to se i ne čini veliki iznos. Međutim u 2013., kada je prihod iznosio 34,6 milijuna, što je bliže godišnjem prosjeku, tada se troškovi za plaće, trećina od ukupnog prihoda i ne čine tako malim.

Prošle godine HCK je sakupio ukupno 79,7 milijuna kuna donacija (skoro 12 puta više nego 2013.). Od toga su 23,3 milijuna kuna donirali građani, tvrtke 47,3 milijuna kuna, inozemne vlade i organizacije 3,6 milijuna kuna dok je iz državnog proračuna donirano 3,9 milijuna kuna.

Najveća pojedinačna donacija građana, prema podacima HCK-a, iznosila je 50.000 kuna dok je jedna tvrtka lani za pomoć nastradalima od poplave uplatila čak tri milijuna kuna.

U HCK-u smatraju kako bi se prikupilo i više novca, ali su donacije osjetno pale nakon što se saznalo da je Crveni križ dio prikupljenih sredstava oročio.

HCK više ne oročava novac

'Negativni medijski napisi i neodgovorne izjave pojedinaca imale su značajan utjecaj na smanjenje priljeva donacija u Apelu za poplavljena područja u svibnju 2014. Hrvatski Crveni križ ne oročava sredstva, a dio koji je oročio tijekom poplava bio je namijenjen za kupnju namještaja. Budući da se znalo kako će obnova poplavljenih domova započeti kasnije, oročenje sredstava bio je vrlo logičan i ekonomski, ali i humanitarno opravdan potez. Oročenjem sredstava ostvarena je dobit od 89.384 kune za što je kupljeno osobno vozilo koje je darovano Udruzi Zvjezdice iz Gunje koja skrbi o osobama s teškoćama u razvoju', poručeno nam je iz HCK-a.

Uz donacije Crvenom križu najveći dio prihoda dolazi od države putem administrativnih nameta. Lani je tako skupljeno 15,9 milijuna kuna te pružanja usluga što je HCK donijelo u 2014. 10,2 milijuna kuna.

Prihodi od pružanja usluga odnose se na naknade za prikupljanje doze krvi što na području cijele Hrvatske organizira Crveni križ.

'Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dostavlja sredstva HCK-u, a HCK ih zatim prosljeđuje općinskim i gradskim društvima Crvenoga križa u kojima su doze ostvarene. Na osnovi prikupljenih doza krvi, HCK je u 2014. uprihodio 10.054.066 kuna. Ta su sredstva, kako je i navedeno, proslijeđena gradskim i općinskim društvima Crvenoga križa. Naknade se odnose na troškove nastale u prikupljanju doza krvi (zahvalni obroci, osiguranje darivatelja, edukacije, promidžbe, priznanja i zahvalnice, obilježavanje dana Dobrovoljnih darivatelja krvi', objašnjeno nam je iz HCK-a.

HCK lani po prihodima jači od Hrvatskog autokluba

Više od milijun kuna središnjica HCK-a uprihodila je prošle godine od prodaje robe promidžbenog materijala općinskim, gradskim i županijskim društvima Crvenoga križa.

Kad se na kraju podvuče crta, HCK je lani završio s viškom prihoda od 10,4 milijuna kuna koje je prenio u sljedeće razdoblje.

Za usporedbu navest ćemo kao su lani poslovala još neke veće neprofitne organizacije. Građanski nogometni klub Dinamo imao je 120,9 milijuna kuna prihoda, a godinu je završio gubitkom od 90,4 milijuna kuna. Hrvatski nogometni savez (HNS) uprihodio je 164,7 milijuna kuna uz dobit od 19,7 milijuna kuna dok je Hrvatski autoklub imao 112,7 milijun kuna prihoda te dobit od dva milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!