UOČI SASTANKA S VLADOM

'Regres nam ne mogu uzeti, za božićnicu ćemo vidjeti!'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 04.06.2012 14:16
  • Objavljeno 04.06.2012 u 13:55
Milanovićeva vlada Čačić Grčić

Milanovićeva vlada Čačić Grčić

Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap/PIXSELL

'Na ultimatume ne pristajemo', poručuje Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja, uoči današnjeg sastanka u Banskim dvorima kojim će započeti pregovori vladajućih sa sindikatima javnih službi o njihovom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU)

Vlada planira ukidanjem dodataka poput božićnice, regresa i naknade za javni prijevoz uštedjeti 800 milijuna kuna. Međutim, sindikalisti upozoravaju da se prema TKU regres mora isplatiti do kraja ovog mjeseca i da je sad prekasno tražiti od njih da se odreknu 1.250 kuna za godišnji odmor. U suprotnom Vlada riskira masovne radničke tužbe.

Samo za regrese za 180.000 zaposlenih u javnim službama, iz proračuna bi se ove godine trebalo izdvojiti više od 200 milijuna kuna

'Prema izjavama političara preko medija, imam dojam da je odluka već donesena. Postavlja se ultimatum: ili oduzimanje dodataka na plaće ili otkazi. Na to nećemo pristati', kaže Laktašić koji je na čelu najvećeg granskog sindikata u javnom sektoru – broji više od 28.000 članova.

Kako je Vlada tek u prošli petak poslala poziv za današnji sastanak, Laktašić na njega neće doći jer, kaže, ima već dogovorene obveze.

Odsutni će biti i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, te Vilim Ribić, čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

U Banske dvore trebali bi doći Spomenka Avberšek iz Sindikata zdravstva i socijalne skrbi, Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara, čelnik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, Jadranka Ivezić iz Sindikata radnika i djelatnika socijalne skrbi i Ljubica Pilić iz Sindikata djelatnika u kulturi.

Mihalinec kaže kako se može očekivati da će se na prvom sastanku samo dogovoriti procedura za daljnje pregovore. I on ističe da im regres Vlada može teško oduzeti, dok će na neisplatu božićnica pristati samo ako ih vladajući uvjere da nema drugog načina za uštedu u proračunu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi