ŠIRI SE ISTRAGA OKO PODRAVKE

Reflektori osvjetljuju odnos Polančeca i Prloga

04.11.2009 u 15:04

Bionic
Reading

Koprivnicom kruži priča o tome da istražitelji češljaju stotine milijuna kuna vrijedne nekretnine Polančecova kuma Prloga te da su preko njegovog računa odlazile velike svote novca u inozemstvo, zbog čega je zatražena i vanjska pomoć. Do Nevia Prloga uspjeli smo doći telefonski, ali nije htio razgovarati

Informaciju da policija istražuje poslove Nevia Prloga, o čemu mediji već dulje pišu, konačno je i na neizravan način potvrdio i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko

'Za Polančecove reflektore? Moram priznati da sam iz medija i ja čuo za cijeli taj problem reflektora. Naravno da će policija postupiti prema onom što se zove javni pogovor i medijska eksponiranost nekog slučaja i svakako da to kreće', izjavio je za Novu TV prije dva dana Karamarko.

Ono o čemu se donedavno izvještavalo sa simpatijama, kao primjer lokalpatriotizma prezaposlenog ministra, koji se angažirao da nogometni stadion u rodnim Đelekovcima dobije 350.000 kuna vrijednu rasvjetu da bi se utakmice mogle igrati uvečer, kad Damir Polančec nakon brojnih obveza stigne iz Zagreba, postalo je sumnjivo i policiji.

Za rasvjetu lokalnog nogometnog kluba utrošeno je oko 350.000 kuna, a još nije poznato tko je financirao ovaj projekt u najsiromašnijoj podravskoj općini: u NK Osvit su se hvalili da je to Polančecov dar. Prema nekima medijima, Polančec je osobno donirao 100.000 kuna, a ostatak su platili Podravka i njezini poslovni partneri. Iz koprivničke kompanije tada su demantirali uključenost u taj posao, a među financijerima se spominjao i HNS. Iako policija sumnja da je gradnja obavljena nezakonito, bez potrebnih dozvola i da je izbjegnuto plaćanje poreza, jasno je da se cijeli posao povezuje s Polančecovom ulogom oko Podravke, iz koje je, sumnja se, curio novac preko lokalnih tvrtki.

Karamarkovo priznanje na neposredan način potvrđuje da je pod istragom Nevio Prlog, Polančecov kum i prijatelj, jer kako doznajemo, upravo je on bio glavni operativac posla oko rasvjete. Ojačan kumstvom s Polančecom i Šestakom, Prlog je poznat kao vjerni Podravkin partner, koji je preko svog obrta PNP Commerce odrađivao brojne poslove za koprivničku kompaniju, od građenja hladnjača, preko opremanja poslovne zgrade.

Budući da su čelnici Podravke osumnjičeni za malverzacije dionicama pod istragom USKOK-a, o čemu se prema novom ZKP-u do kraja istrage ne smije informirati javnost, za pretpostaviti je da je slučaj 'Polančecovih reflektora' zasebna istraga.