nisu zabrinuti

Reakcija HUP-a na odlazak Adrisa i Orbica: Naša pozicija nije ugrožena. U proteklom razdoblju pridružile su nam se mnoge velike tvrtke

21.01.2021 u 11:07

Bionic
Reading

Čelništvo Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) komentiralo je napuštanje udruge od strane Orbica i Adrisa. Tvrde kako reprezentativnost HUP-a nije ugrožena ovim iznenadnim odlascima

'Temeljno načelo djelovanja HUP-a je dobrovoljnost udruživanja te djelovanje u interesu općeg dobra, ali može podrazumijevati i određene pojedinačne interese, a u skladu s time tvrtke su slobodne dobrovoljno istupati iz naše udruge.

U proteklom razdoblju HUP je bio vrlo aktivan, a naslijeđene poteškoće iz ranijih razdoblja smo savladali, iako to nije bilo uvijek jednostavno zbog složenosti same organizacije i raznorodnih interesa u različitim udruženjima unutar HUP-a. Izazovi u poslovnom svijetu nisu novost, dapače oni su sastavni dio poslovnog života.

Kako smo prebrodili prethodne, tako ćemo i ove izazove, iako bi nam bilo draže da oni ne postoje. HUP-ov angažman u socijalnom dijalogu i zakonodavnim izmjenama neće se umanjiti, naprotiv, očekujemo samo još jaču aktivnost stručnih službi i članica HUP-a', izjavio je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

'HUP je dobrovoljna Udruga stoga je učlanjenje kao i iščlanjenje u HUP u potpunosti prepušteno slobodnoj volji pojedinca, a za razloge odlaska trebate razgovarati s onima koji su se na taj potez odlučili. Važno je istaknuti da reprezentativnost HUP-a nije ugrožena ovim iznenadnim odlascima - u proteklom razdoblju pridružile su nam se mnoge velike tvrtke kao i velik broj malih i srednjih poduzetnika koji nam pristupaju na dnevnoj razini.

HUP je za svoje članove izborio velike stvari samo u posljednjih par mjeseci - ukinut je porez na donacije, pojednostavljena je administracija u Zakonu o strancima, na inicijativu HUP-a u porezno priznate rashode uključeno je i cijepljenje protiv zaraznih bolesti koje poslodavac plaća radnicima te su pokrenute mnoge druge inicijative na razini granskih udruga HUP-a. 

Mi koji ostajemo, nastavit ćemo se truditi da HUP ispuni očekivanja postojećih članova, da privuče nove članove te da jednako aktivno i kvalitetno nastavi participirati u dijalogu s Vladom kao i u socijalnom dijalogu', izjavila je Marina Pulišić, predsjednica Vijeća članova HUP-a