POVOLJNIJE KAMATE I NIŽE CIJENE

RBA od sutra nudi jeftinije stanove

09.03.2009 u 12:14

Bionic
Reading

Od ponoći, Raiffeisenbank (RBA) kreće s akcijom prodaje stanova po povoljnijim uvjetima kreditiranja i nižim cijenama. U prvoj tranši bit će ponuđeno 555 stanova u 17 gradova. Najniža cijena bit će 950 eura za stan u Županji, dok će najveća cijena za stanove u Cavtatu i elitnim dijelovima Zagreba biti, nakon sniženja, 3.150 eura. Prosječna cijena stanova u akciji je 1.525 eura

Snažan pad potražnje na tržištu nekretnina potaknuo je bankare da krenu s velikim popustima. Priznao je to i danas Mario Žižek, član uprave RBA.

'Promet nekretnina sveo se minimum. Ova akcija u interesu je svih uključenih na tržište, od građana, banaka i graditelja. Kupcima se nude stanovi po povoljnijim uvjetima. Građevinske tvrtke će prodati zalihe i vratiti kredite dok je bankama također u interesu da se krediti vrate kako bi se krenulo u dalje investicije', istaknuo je Žižek.

U RBA pozdravljaju najavu Vlade da će subvencionirati dio kamata na kredite za kupnju prve nekretnine iako još uvijek, kažu, nisu dobili potvrdu da će se to i ostvariti.

U akciji kamate na kredite kretat će se od 5,50 posto do 6,25 posto. Riječ je o fiksnim kamatnim stopama na dvije godine, koliko u RBA očekuju da će trajati kriza. Građanima će biti omogućeno da stanove kupe gotovinom, ali i kreditom neke druge poslovne banke. Najveći popust od 29 i 27 posto je na pojedine stanove u Zagrebu i Samoboru. Tako će prosječna cijena stanova uključenih u akciju u Zagrebu biti 1.870 eura, dok će se u Samoboru moći naći stanovi i za 1.091 euro po metru četvornom.

Ovisno o tome kakav bude interes kupaca u sljedeća tri mjeseca, kažu u RBA, povećat će se broj stanova, a ukupno bi trebalo biti ponuđeno 1.329 stanova.

U akciji sudjeluje i 25 građevinskih tvrtki korporativnih klijenata RBA te dva proizvođača namještaja. Kupoprodajni ugovori će se potpisivati u prodajnim službama graditelja. Više o samoj akciji možete doznati, nakon ponoći, na www.limun.hr i www.njuškalo.hr.