Fond za zaštitu okoliša

Razmišljate o kupnji električnog bicikla ili auta? Država dijeli izdašne poticaje, pogledajte kad se možete prijaviti

26.03.2019 u 11:28

Bionic
Reading

U srijedu 3. travnja počinje novi krug dijeljenja poticaja za kupnju električnih vozila. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost povećao je budžet s lanjskih 12 na 17 milijuna kuna. Poticaji se dijele po sistemu 'tko prvi - njegova djevojka'. Lani je sav novac građanima dodijeljen u samo nekoliko sati, stoga ako želite poticaj, morate biti brzi i imati spremnu dokumentaciju

Prijave će se zaprimati od 9 sati u srijedu 3. travnja (zahtjevi koji stignu prije roka nisu valjani), a osim prijavnog obrasca, morate predati ponudu za vozilo koje namjeravate kupiti.

Za kupnju eko vozila građani će moći dobiti do 40 posto iznosa sredstava, odnosno do 80 tisuća kuna za električne automobile, do 40 tisuća za plug-in hibride automobile (uz uvjet da im je emisija CO2 manja od 50 g/km), do 20 tisuća kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju, dok će za električne bicikle biti dostupno do pet tisuća kuna Fondovih poticaja.

Sufinanciraju se samo nova motorna vozila koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Hrvatskoj ili ranije nisu bila registrirana, a u slučaju električnog bicikla da ranije nije bio korišten.

Procedura prijave je jednostavna - Fondu se treba dostaviti ispunjeni i vlastoručno potpisati prijavni obrazac koji se može pronaći na njihovim web stranicama, preslika osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila iz ponude i sama ponuda dobivena u prodajnom salonu. Dokumentacija se može poslati preporučenom poštom ili dostaviti u prijamni ured Fonda.

Zahtjevi će se razmatrati kronološki, prema datumu i vremenu njihova zaprimanja.

  • +8
Električni automobili Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar

Svi koji dostave potpunu dokumentaciju u okvirima raspoloživog budžeta od 17 milijuna kuna dobit će ugovor o sufinanciranju kupnje električnog vozila koji moraju realizirati u roku od godinu dana. Lani je taj rok bio šest mjeseci, ali se s obzirom na vrijeme isporuke vozila taj period u nekim slučajevima pokazao kratkim.

U Fondu predviđaju da će za 17 milijuna dostupnih poticaja biti velik interes. Prošle godine građanima je sufinancirana kupnja oko 400 električnih automobila, bicikala i motocikla te plug-in električnih vozila.