tržište nekretnina

HGK upozorava na ozbiljan problem koji su izazvali državni poticaji

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 04.01.2019 14:18
  • Objavljeno 04.01.2019 u 14:17
Rast cijena nekretnina poništava poticajne državne mjere

Rast cijena nekretnina poništava poticajne državne mjere

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Na tržištu nekretnina s ulaskom u Novu godinu stigle su i određene novosti. Porez na promet nekretninama pao je s četiri na tri posto, a pravo produženja petogodišnje državne subvencije pri kupnji nekretnine na dodatne dvije godine imat će i kupci koji već imaju dijete, a ne samo oni koji dijete dobiju nakon što postanu korisnici programa, obavijestili su iz Hrvatske gospodarske komore

'Uvođenje smanjenja stope poreza na promet nekretnina dobra je vijest jer smanjuje porezno opterećenje za 25 posto. Vjerojatno se neće značajnije odraziti na tržište u smislu da će kupci više ili manje kupovati, ali ono što je dobro jest da će podaci biti točni i da će ljudi imati manje motiva za prikazivanje manjih iznosa u kupoprodajnim ugovorima, što se u prošlosti često događalo. Sve to znači da ćemo imati točnije podatke u bazi Porezne uprave i e-nekretninama, a to će nam dati bolji uvid u cijene i realna kretanja na tržištu nekretnina', objašnjava Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Po pitanju promjena u državnom subvencioniranju kupovine nekretnina koje su najavljene za deveti mjesec 2019., Vujović smatra kako već sada dio kupaca računa da će koristiti te subvencije.

'Zbog ovih najava produženja subvencija na kupce koji već imaju dijete vjerojatno će nastati rupa na tržištu jer oni neće do šestog mjeseca uopće gledati nekretnine koje bi kupili', dodao je on.

Unatoč najavljenim mjerama, kako su priopćili iz HGK-a, kretanja na tržištu nekretnina ne idu u prilog kupcima jer su cijene kvadrata u cijeloj Hrvatskoj u odnosu na godinu ranije porasle između šest i sedam posto. Za sličan iznos rasle su cijene i 2017. u odnosu na 2016. godinu. Samo u Zagrebu prošle godine je zabilježen rast za devet posto pa je cijena prosječnog četvornog metra skočila na 1.900 eura.

'Trenutna situacija na tržištu je dobra, s rastom BDP-a rastu i cijene stanova, kamate na kredite su niske, a sve to više ide na ruku prodavateljima nego kupcima', smatra Vujović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!