petar lovrić

Ratovao s Ramljakom, vodio HUP, a sada spašava poduzetnike od birokrata

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 22.02.2018 13:57
  • Objavljeno 22.02.2018 u 13:55
Ivana Lovrić, Petar Lovrić i Dorotea Jazvić

Ivana Lovrić, Petar Lovrić i Dorotea Jazvić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U dva volonterska mandata na čelu Udruge malih i srednjih poduzetnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, ali i kroz bogato poslovno iskustvo, Petar Lovrić je dobro naučio što muči i opterećuje hrvatske poduzetnike. Kako bi im olakšao život, krenuo je sa svojim suradnicama, Ivanom Lovrić i Doroteom Jazvić, u izradu aplikacije za pomoć u upravljanju ljudskim resursima, ali pokreće i poduzetničku školu u kojoj će uklanjati strah od nastupa na tržištu

Hrvatski propisi poznati su po složenosti i neujednačenosti, a naizgled bezazlene pogreške mogu skupo koštati, zbog čega su Lovrić i njegov tim krenuli u ambiciozan projekt aplikacije koja će voditi i osvješćivati ljude te ih sprečavati u činjenju skupih birokratskih grešaka. Cijeli projekt, priznaje, već godinama ima u glavi, a s konkretnom izradom krenuo je krajem prošle godine, kada mu je i završio mandat na čelu HUP-ove udruge za male i srednje poduzetnike. 

Lovrić se svojevremeno bavio proizvodnjom namještaja, a dok je obnašao dužnost u HUP-u, svakom je prilikom kritizirao nepovoljnu poduzetničku atmosferu koju je stvarala i danas stvara golema birokracija te česte izmjene propisa. Nije propuštao ni kazati da država poduzetnicima mora biti servis, a ne da se ponaša kao represivni aparat. Osim toga, Lovrić je dragovoljac Domovinskog rata te ratni zapovjednik izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka

'Ako u evidenciji o radnicima ne ukucate je li radnik muško ili žensko, prijeti vam kazna od 61.000 do 100.000 kuna. U našoj aplikaciji sustav ne dozvoljava da unosite iduću stavku, nema preskakanja te se tako izbjegavaju potencijalne pogreške. Sustav je osmišljen tako da osvijesti ljude što je to evidencija radnika i radnog vremena', kaže Lovrić za tportal.

U evidentiranju radnog vremena, primjerice, postoji jako velik broj varijabli za koje nažalost većina ljudi ni ne zna, a poduzetnici nikamo ne bi stigli kada bi iščitavali sve te varijable. Zbog gomile obrazaca i pravila dolazi do nesigurnosti koje će njihova aplikacija eliminirati jer će sama prepoznavati jesu li zadovoljene sve potrebne forme.

Kako bi dodatno pomogao poduzetnicima, Lovrić će na svojem servisu imati i laički vodič kroz Zakon o radu i terminologiju, u kojem će se moći poveznicama spojiti na poznatu sudsku praksu i mišljenja Ministarstva rada za pojedine slučajeve i prakse.

Objediniti sve te propise i obrasce u funkcionalnu cjelinu bio je krvav posao, priznaje Lovrić. 'Skenirali smo stotine obrazaca, imamo još puno ideja, ali jako malo vremena', kaže nam sugovornik.

  • +4
  • +1

Kadrovi.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Servis će za nekoliko dana biti dostupan na stranici Kadrovi.hr, a osim kadrovskih servisa, na njoj će biti dostupan kalkulator plaća pomoću kojeg će se u postotku vidjeti koliko odlazi na bruto, a koliko na neto plaću. Dostupna će biti i komparacija plaća s nekoliko usporedivih zemalja Europske unije i zemalja u susjedstvu kako bismo razumjeli zašto menadžeri koji donose odluke u kojoj će zemlji biti predstavništvo neke kompanije ne žele nikako biti u Hrvatskoj. 'Hrvatska država im uzima dvije trećine ukupnog iznosa ugovorene bruto plaće', kaže Lovrić.

'Poduzetnici se boje represije i zato smo napravili aplikaciju koja će i laicima omogućiti čitanje zakona, pa ćete odmah znati što je 'opasno' u pojedinom zakonu', kaže Lovrić.

Lovrić kaže kako se poduzetnici boje represije

Lovrić kaže kako se poduzetnici boje represije

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

On i njegove suradnice ne staju samo na aplikaciji, već najavljuju osnivanje poduzetničkog inkubatora te će pozvati ljude koji su osmislili slične alate i aplikacije za pomoć malim poduzetnicima.

'Krenuli bismo sa školom poduzetništva, za koji smo pripremili dosta materijala, a paralelno ćemo završiti aplikaciju. Optimisti smo, pa se nadamo da bi projekt mogao krenuti negdje početkom travnja. Izići ćemo na tržište kad vidimo kako stojimo, jer jedno je diviti se ideji, a drugo je ono što će reći tržište', kaže nam Lovrić.

Njegova ideja je uspostavljanje dvomjesečne poduzetničke škole. U toj školi ne bi se razmatrale poduzetničke ideje i davali blagoslovi za ovaj ili onaj projekt, već bi se ljude učilo da budu samostalni i da bez straha krenu na tržište. 'U našem inkubatoru želimo ljude koji će biti kompatibilni s nama i s kojima ćemo ojačati naš nastup na tržištu', zaključio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!