sedam posto

Rat u Ukrajini zasad bez utjecaja na Hrvatsku; BDP u prvom kvartalu ostvario rekordan rast

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 27.05.2022 11:34
  • Objavljeno 27.05.2022 u 11:07
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia

U prvom tromjesečju 2022. hrvatski BDP prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku bio je realno veći za sedam posto u odnosu na isto tromjesečje 2021. Tim je rastom ostvarena rekordna razina realnog BDP-a, kada se promatra prvo tromjesečje u prethodnim godinama. U prvom kvartalu tako nisu zabilježene veće posljedice rata u Ukrajini na naše gospodarstvo, no kako je on počeo 24. veljače te i dalje ima potencijal za dodatnu eskalaciju, bit će zanimljivo vidjeti kako će se kretati BDP u ostatku godine

Istodobno, kretanja na tržištu rada upućuju na porast zaposlenosti i nešto brži nominalni porast plaća. Inflacija potrošačkih cijena nastavila se ubrzavati, uz postupno povećavanje rasprostranjenosti porasta cijena.

Prva procjena, prema izvornim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u prvom tromjesečju 2022. realno veća za 6,3 posto u odnosu na isto tromjesečje 2021.

Tromjesečni porast BDV-a vidljiv je u svim djelatnostima, a na njega su najviše utjecale djelatnosti trgovine na veliko i na malo, prijevoza i skladištenja te djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane.

Potrošnja kućanstava realno je porasla za 6,3 posto u prvom tromjesečju 2022., a na to je najviše utjecao porast prometa ugostiteljskih usluga, prometnih usluga te prometa u trgovini na malo. Potrošnja države u prvom tromjesečju 2022. realno je porasla za 5,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Bruto investicije u fiksni kapital u prvom tromjesečju 2022. realno su bile veće za 7,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a taj je porast pratilo i povećanje obujma građevinskih radova. U prvom tromjesečju 2022. izvoz roba i usluga ostvario je realni porast za 29,4 posto, a uvoz roba i usluga ostvario je realni porast za 25 posto.