rba analitičari

Rast prometa u maloprodaji usporio na 3,8 posto, no očekuju se bolje brojke zbog turizma

29.07.2022 u 11:50

Bionic
Reading

Realna godišnja stopa rasta trgovine na malo usporila je lipnju na 3,8 posto (kalendarski prilagođeni indeksi). Tako su pozitivne godišnje promjene nastavljene i sedamnaesti mjesec za redom. U odnosu na svibanj, prema podacima koje je danas objavio DZS, ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je manji za jedan posto.

Na navedena kretanja upućivali su i podaci o fiskalnim računima prema kojima se nominalna vrijednost prometa u trgovini na malo u lipnju povećala 16,3 posto godišnje podržana zasigurno i povećanom turističkom potrošnjom. S druge strane, na usporavanje godišnje stope rasta (s 4,3 posto u svibnju) upućivali su i pokazatelji potrošačkog optimizma koji su u lipnju zabilježili pogoršanje na mjesečnoj i godišnjoj razini, pišu RBA analitičari.

U odnosu na svibanj realan promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za 4,7 posto dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 6,4 posto. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima je porastao za 5,2 posto, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,3 posto.

Nominalne promjene zamjetno su veće pa je prema izvornim i kalendarski prilagođenim indeksima nominalan promet veći za 19,6 posto u odnosu na lipanj 2021. Godišnji porast prometa, ostvarilo je devet od jedanaest trgovačkih struka, dok je najveći doprinos porastu nominalnog prometa u odnosu na lipanj 2021., prema izvornim indeksima, došao od trgovačke struke.

Posljednji podaci zaokružili su i statistiku ovog pokazatelja za drugo tromjesečje. Nakon rasta od 1,4 posto u prvom tromjesečju, realan promet u trgovini na malo u razdoblju od travnja do lipnja viši je za 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. (kalendarski prilagođeni indeksi).

'Stoga tijekom drugog tromjesečja možemo očekivati i razmjerno snažan doprinos osobne potrošnje gospodarskom rastu. Unatoč neizvjesnosti i visokim inflatornim pritiscima prosječna realna stopa rasta u kumulativnom razdoblju siječanj-lipanj ubrzala je na 3,4 posto (kalendarski prilagođeni podaci).

Učinak baznog razdoblja i snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije. S druge strane, po umjerenim stopama nastavit će se rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti. U pozitivnom smjeru djelovat će uspješna turistička sezona budući da i kod fizičkih pokazatelja, a osobito kod financijskih očekujemo dvoznamenkaste stope rasta. To će zasigurno doprinijeti očuvanju raspoloživog dohotka te tako utjecati u pozitivnom smjeru na maloprodajna kretanja', zaključuju analitičari RBA.