IZVJEŠĆE EUROSTATA

Rast cijena stambenih nekretnina usporio u EU i eurozoni: Evo kako stoji Hrvatska

10.01.2023 u 17:37

Bionic
Reading

Rast cijena stambenih nekretnina u EU i eurozoni osjetno je usporio u trećem tromjesečju 2022. godine, a popustio je i u Hrvatskoj, zadržavši se ipak iznad europskog prosjeka, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata

Na godišnjoj su razini cijene stambenih nekretnina u EU u trećem tromjesečju porasle 7,4 posto, nakon revidiranog 9,8-postotnog rasta u razdoblju od travnja do lipnja, utvrdili su statističari. U eurozoni su cijene u ljetnom tromjesečju porasle 6,8 posto, nakon 9,2-postotnog skoka u razdoblju od travnja do lipnja.

Sve su zemlje EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao zabilježile rast cijena na godišnjoj razini u trećem tromjesečju, uz izuzetak Danske gdje su pale za 2,4 posto. Najviše su poskupjele nekretnine u Estoniji, za 24,2 posto. Slijede Mađarska i Litva s rastom cijena za 21 odnosno 19,3 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem tromjesečju bile za 14,8 posto više nego u istom razdoblju godine ranije. U prethodnom su tromjesečju na godišnjoj razini uvećane 13,6 posto.

Gotovo isti postotni rast bilježila je u razdoblju od srpnja do rujna i Slovačka. Najskromnije su porasle cijene u Švedskoj, za samo 1,1 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

  • +3
Nekretnine u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Hrvatska uz Slovačku

Usporedba s proljetnim tromjesečjem pokazuje rast cijena stambenih nekretnina u EU-u i eurozoni za 0,9 odnosno jedan posto. U drugom tromjesečju bile su porasle za 2,3 posto u EU i za 2,2 posto u eurozoni. Nekretnine su poskupjele u odnosu na drugo tromjesečje u 20 zemalja članica EU-a, a najsnažnije na Cipru, za 5,8 posto. Slijede Bugarska i Austrija s rastom cijena od 4,1 odnosno četiri posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u razdoblju od srpnja do rujna porasle 2,8 posto u odnosu na drugo tromjesečje kada su uvećane za 3,7 posto.

Isti postotni rast bilježila je u trećem tromjesečju i Slovačka, a blizu su i Irska i Portugal s rastom cijena od 2,9 posto, te Francuska gdje su uvećane za 2,7 posto. Najveći pad cijena nekretnina bilježila je Danska, za 3,8 posto.

Nekretnine su pojeftinile i u Švedskoj, za 3,1 posto, i Finskoj, za 1,3 posto. Slijedi Rumunjska s padom cijena za 1,2 posto, te Italija i Njemačka gdje su se spustile za jedan odnosno 0,4 posto.