NAJAVA VEĆIH KAMATA

Stručnjaci otkrili hoće li cijene nekretnina rasti nakon ulaska u eurozonu i Schengen

05.01.2023 u 11:11

Bionic
Reading

Nova godina donijela nam je novu valutu i ušli smo u Schengen, ujedno su najavljene nove, veće kamate na stambene kredite što će se sigurno odraziti na stanje na tržištu nekretnina

Nekretnine su uvijek i bile izražene u eurima, no stvari na tržištu se mijenjaju. Boro Vujović, vlasnik agencije za promet nekretninama Opereta, rekao je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska da se prelaskom na euro ništa nije promijenilo, već da je to ukalkulirano u postojeće cijene.

'To se vidi po tome što smo imali 36 posto stranaca koji su kupili nekretnine u Hrvatskoj, i to je ono što se aludira da kada pređemo na euro da će se to odraziti na cijene', rekao je Vujović. Podsjetio je kako smo prošle godine imali rekordan rast. 'S obzirom na ono što sada vidimo na tržištu, realno je očekivati da se taj rast zaustavi', dodao je.

Kod kredita nije bilo pretjeranih razlika prije Nove godine i poslije, ciklus stambenih kredita se nastavlja. 'Nastavlja se ciklus normalno, samo se pričekalo da se napravi konverzija u euro. Dogodilo se to da više nemamo kredite uz valutnu klauzulu nego samo u eurime. Neke stvari su se čak i pojednostavnile', rekao je financijski stručnjak Hrvoje Travnikar.

No promjena ipak ima – rasle su kamatne stope. 'Nije se dogodio taj ogroman rast nego se u Hrvatskoj dogodio ipak neki manji rast. Trenutačno govorimo o nekih 0,5 ili 0,75 posto da su se u prosjeku povećale kamatne stope recimo na stambene kredite', rekao je Travnikar za HRT. Uskoro stiže i novi APN kredit. Travnikar predviđa da će uvjeti biti isti kao prošle, da se ništa neće mijenjati, te da stiže otprilike u istom terminu kao prošle godine, odnosno sredinom ožujka.

  • +13
Boro Vujović Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Najviše stranih kupaca nekretnina dolazi s njemačkih, austrijskih i slovenskih tržišta gdje je kriza sada i više nego prisutna, naglasio je Vujović. 'Tamo su tržišta nekretnina u zastoju s obzirom na puno veći rast kamatnih stopa. U nekom narednom periodu ne očekujemo neki veliki boom stranaca koji bi došli i kupili više nego što je to u ovom trenutku', istaknuo je Vujović.

Povećanje kamatnih stopa i uvođenje eura ne bi trebali imati veliki utjecaj za investitore u Zagrebu. 'Novogradnja je uvijek tražena, potražnja za stanovima je i dalje veća od same ponude tako da mi u Zagrebu to nećemo osjetit možda je to više vezano za obalu i ostatak Hrvatske, ustvrdio je građevinski poduzetnik Marijan Vidmar.

  • +3
Nekretnine u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Rasle su cijene kvadratnog metra stana, a isto tako i cijene građevinskog materijala. 'Sad se zadnjih šest mjeseci to stabiliziralo i cijena materijala stagnira. Čini mi se da do nekog osjetnog pada cijena neće doći, a ako dođe, onda će se naravno i kvadrati stanova smanjiti', istaknuo je Vidmar. 

Potražnja za stanovima u ovom trenutku puno je veća nego ponuda. 'Kredit se danas isplati, za razliku od razdoblja prije dizanje kredite, otplate kredita; ukupna cijene stana koju plaćate s kreditom danas ispada 40 posto jeftinija, pa čak i uz ovaj porast cijene kvadrata, rekao je Travnikar za HRT.